Analiza de bilanț a Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava arată că pe parcursul anului trecut pe linie de dosare privind fapte de corupție cea mai frecventă soluție a fost clasarea. Doar în patru dosare de corupție procurorii au dispus trimiterea în judecată a unui număr de opt inculpați.
Cifrele contabilizate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava arată că în anul 2018 au fost de soluționat 110 dosare privind reclamații de fapte de corupție, din care au fost soluționate 39. Dintre cele 39 de dosare, în 25 de dosare soluționarea a însemnat clasarea. Cu alte cuvinte, din aceste dosare nu s-a concretizat nimic.
În bilanțul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava se mai arată că pe parcursul anului trecut au fost pronunțate trei condamnări pentru fapte de corupție. În nici un dosar nu s-a încheiat acord de recunoaștere a vinovăției.
Cifrele de față fac referire doar la corupția instrumentată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. În cazul polițiștilor sau jandarmilor, de exemplu, procurorii de la acest Parchet au competența de a-i cerceta pe subofițeri.
Rata mică de dosare cu finalitate în instanță nu este una neapărat surprinzătoare. Și analizele din anii precedenți ale Serviciului Județean Anticorupție Suceava reliefau aceeași stare de fapt: relativ multe plângeri privind presupuse fapte de corupție, dar puține concretizate în anchete penale cu finalitate. Asta nu înseamnă neapărat că structurile nu și-au făcut treaba, ci mai degrabă că multe din plângerile depuse nu au fost fondate.