A devenit deja o tradiție ca la Festivalul obiceiurilor de iarnă „Florile dalbe” din Cernăuți, eveniment care a ajuns anul acesta la cea de-a XX-a ediție, să fie prezent și
preotul paroh Mihai Cobziuc, de la Biserica „Sf. Ilie” – Dărmănești II, cel care i-a încântat pe spectatori cu frumoase colinde tradiționale românești. Invitatul special al festivalului, desfășurat pe 21 decembrie, în sala Palatului Academic din Cernăuți, preotul Cobziuc a interpretat colindele „Dumnezeu cu Sfântul Petru”, „Vin ciobanii de la munte”, „Peste deal și peste vale” (cântec de iarnă), „Sculați, sculați, gazde bune”, dar și un colind în limba ucraineană.
La evenimentul organizat de Societatea pentru Cultură Românească (SCR) „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți au fost prezenți 350 de colindători, care au prezentat obiceiurile din satele românești. Vasile Bâcu, președintele SCR „M. Eminescu”, a spus: „Astăzi nu poate să ne învinovățească nimeni că am organizat acest festival în zilele când în țară (n.r. – în Ucraina) e război. Colindul de astăzi ne este o rugăciune pentru pace către Dumnezeu…”
Preotul Mihai Cobziuc ne-a spus că cele câteva colinde vechi pe care le-a interpretat în fața românilor din Cernăuți reprezintă „o punte între cele două popoare, între românii din România și cei din Ucraina. Răspund cu plăcere invitației organizatorilor de a merge an de an la acest festival, tocmai pentru că duc cu mine o parte din România, o parte din sufletul românesc, din tradițiile și obiceiurile noastre strămoșești”.
I-au colindat pe românii stabiliți în Germania și Elveția
În luna decembrie, părintele Cobziuc, împreună cu un grup de preoți suceveni, i-a colindat și pe românii stabiliți în câteva orașe din Germania și Elveția. „Am fost foarte bine primiți de frații români plecați peste hotare. Pe lângă colinde, am interpretat și cântece patriotice. Am dus steagul românesc cu noi, iar românii stabiliți departe de casă au sărutat steagul tricolor. Am văzut multă emoție pe fața acestor români. Unii dintre ei au plâns la concertele noastre. Deși au de toate, nu duc lipsă de cele materiale, dorul de casă îi macină, îi emoționează. Noi le-am dus o părticică din România”, ne-a spus preotul Mihai Cobziuc.
Părintele nu se desparte de reverendă, de haina preoțească, pe unde merge și colindă, dar adaugă și un element tradițional, fie că este o trăistuță țesută de bătrânele satelor sucevene, fie că poartă peste reverendă un suman păstrat de la bunici. „Îmi fac datoria de preot și îl preaslăvesc pe Dumnezeu, vestesc prin colinde Nașterea Domnului, dar vreau să fac cunoscute în lume și tradiția românească, portul popular, cântecele și obiceiurile din perioada sărbătorilor de iarnă”, a completat preotul din Dărmănești. Pentru că iubește mult muzica, colindele, preotul Cobziuc a scos și un CD cu 16 colinde, dintre care cinci sunt în limba ucraineană.
Elevii clasei a III-a C de la Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Suceava, coordonați de învățătoarea Cristina Rotaru și de părintele Mihai Cobziuc, au susținut în această perioadă un miniconcert de colinde, pentru al treilea an consecutiv, la Shopping City Suceava. Cei mici nu s-au prezentat oricum în fața publicului, ci îmbrăcați în costume populare, pentru a fi cât mai autentici atunci când împărtășesc publicului frumoasele și inegalabilele colinde românești.
Părintele Cobziuc obișnuiește, în preajma Crăciunului, alături de câțiva consilieri parohiali, să colinde pe la casele gospodarilor din Dărmănești, cărora le cântă în limba română și ucraineană, pentru a nu se pierde obiceiul străvechi.






