Un grup de nouă elevi de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului sunt implicați într-un program în parteneriat cu „Schools Across Borders”, în cadrul „Global – Citizens – Network 2013-2014”. Programul are ca scop realizarea unei rețele de școli din țări diferite în cadrul căreia să primeze colaborarea și schimbul de bune practici.
Șase școli din Irlanda fac parte din acest program, iar elevii sunt din clasele 10–12. Fiecare instituție irlandeză a creat la rândul ei un grup de școli și organizații nonguvernamentale din zone diferite, Irlanda, Bosnia, Kosovo, Palestina și în comun și-au propus să facă schimb de informații despre specificul fiecăreia, să se implice în activități de cercetare pe baza unor teme cum ar fi: valori și probleme ale cetățeniei globale sau rolul societății civile și al tinerilor în transformarea și schimbarea viitorului.
Programul a demarat în octombrie 2013 și se încheie în mai 2014. Coordonatorul activităților, Darran Irvine, din Dublin, a implicat Colegiul „Alexandru cel Bun”, prin elevii care reprezintă instituția, într-o serie de activități care și-au propus schimbul de informații între elevii din România și elevii din Irlanda referitoare la aspectele culturale și tradițiile specifice, drepturile omului în cele două țări, probleme cu care se confruntă fiecare societate, probleme specifice zonelor de conflict, păreri personale despre cele două țări.
Programul a început prin realizarea unei pagini de profil care conține logo-ul școlii, o fotografie a elevilor implicați, o scurtă descriere a instituției, chestionare puse la dispoziție și centralizate, precum și viziunea personală a elevilor asupra beneficiilor participării într-un astfel de proiect.
Sesiunile pe Skype au oferit o variantă deschisă pentru elevii de la Colegiul „Alexandru cel Bun” și elevele de la școala de fete St. Wolstan’s Community School de a se cunoaște, de a împărtăși și de a-și promova propriile idei, experiența a fost apreciată pozitiv de către ambele părți implicate. S-a discutat despre specificul educației în cele două țări, s-au făcut fotografii și s-au legat prietenii cu cele 24 de fete.
Oana, Alina, Mihaela, Ramona, Petra, Andrei, Cosmin, Simon și Erwin sunt cei care vor finaliza proiectul în luna mai, elevi care se folosesc de cunoștințele de limba engleză pentru a afla despre Europa, despre educația pentru cetățenie globală, despre educația interculturală. Temele abordate în cadrul activităților desfășurate sunt: diferențele de gen, vârstă, etnie, cultură și religie, valori și drepturi ale omului în cele două țări, sărăcie și zone de conflict, egalitate și globalizare.
Profesor Brîndușa Luminița Cîmpan
Colegiul „Alexandru cel Bun”
Gura Humorului, Suceava
Dincolo de granițe
Colegiul „Alexandru cel Bun” și „Schools across Borders”
