Femeile care beau cantități mari de cafea în timpul sarcinii prezintă mai multe riscuri de a suferi un avort spontan, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în American Journal of Obstetrics and Gynecology și preluat de AFP.
Femeile însărcinate ar trebui să renunțe la consumul de băuturi cu cofeină, spun autorii acestui studiu, cercetătorii de la centrul Kaiser Permanente, un important grup de îngrijire și cercetări medicale.
Acesta este primul studiu care a luat în calcul simptomele specifice sarcinii, precum vomă și greață, pentru a pune mai bine în evidență asocierea dintre consumul de cofeină și avortul spontan, spun autorii.
Grețurile matinale și voma provocate de sarcină le determină pe multe femei să evite băuturile ce conțin cofeină.
Studiul, la care au participat 1.063 de femei însărcinate și care s-a desfășurat în perioada 1996 – 1998, „confirmă asocierea dintre cofeină și avort spontan, după ce s-au luat în calcul doar femeile care au continuat să consume băuturi cu cofeină pe perioada sarcinii”, spun cercetătorii.
Femeile care au consumat zilnic cel puțin două cești de cafea sau cinci cutii de băuturi cu cofeină (echivalentul a 200 de miligrame de cofeină) au prezentat de două ori mai multe riscuri de avort față de cele care nu au consumat cofeină pe timpul sarcinii.
Femeile care au consumat zilnic mai puțin de 200 de miligrame de cofeină au prezentat cu 40% mai multe riscuri de a suferi un avort.
Cofeina se găsește în cafea, dar și în ceai, băuturi energizante sau ciocolată caldă.
Cofeina poate afecta sănătatea fătului, pentru că acesta nu o poate metaboliza. Cofeina poate afecta dezvoltarea celulară și scădea fluxul sangvin de la mamă la făt. Unii cercetători sunt de părere că această substanță poate afecta greutatea la naștere a copilului și favoriza nașterea prematură.