Persoanele care suferă de diabet și renunță la doza zilnică de cafea sau ceai au mai multe șanse de a-și ține boala în frâu decât pacienții care nu renunță la cofeină, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, preluat de dailymail.co.uk.
Doza zilnică de cofeină contribuie la creșterea cu 8% a nivelului de zahăr din sânge, influențând negativ efectele tratamentului administrat diabeticilor.
Autorii acestui studiu, cercetătorii de la Universitatea Duke, din Carolina de Nord, sugerează că renunțarea la doza zilnică de cofeină poate contribui la un control mai bun al diabetului de tipul II, o boală care apare, de obicei, la vârsta a doua.
„Cafeaua este o băutură atât de comună în societatea noastră încât uităm că ea conține o substanță foarte puternică, aceasta fiind cofeina”, spun cercetătorii.
„Studiul nostru demonstrează că o modalitate de a scădea glicemia este renunțarea la cafea și alte băuturi ce conțin cofeină”, mai spun cercetătorii.
La studiu au participat 10 persoane bolnave de diabet, care zilnic consumau cel puțin două cești de cafea. Nivelul zahărului din sânge se ridica cu 8% după îngurgitatea dozei de cofeină.
Cofeina se găsește în cafea, dar și în ceai, băuturi energizante sau ciocolată caldă.
Cofeina tulbură procesul prin care glucoza este răspândită în organism. De asemenea, cofeina ar putea fi responsabilă de eliberarea adrenalinei, care poate contribui la creșterea glicemiei.
Specialiștii mai spun că o dietă echilibrată și exercițiile fizice sunt elementele de bază în controlarea diabetului de tipul II.
Cel puțin 194 de milioane de persoane din lumea întreagă suferă de diabet, iar Organizația Mondială a Sănătății (World Health Organization) prevede o creștere a numărului bolnavilor la peste 300 de milioane până în 2025.
Majoritatea acestora suferă de tipul II al bolii. În diabetul de tipul II, producția de insulină scade sau organismul își reduce capacitatea de a folosi acest hormon.