Șansele ca șoseaua de centură a Sucevei să fie finalizată în cursul acestui an sunt minime. Și asta pentru că într-un răspuns oficial trimis ziarului nostru în urma unei solicitări cu privire la termenele de finalizare a investiției, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale a anunțat, prin departamentul de presă, că șoseaua de centură a Sucevei ar putea fi gata în luna iulie 2017. Potrivit CNADNR, în cursul acestui an urmează să fie demarată procedura de achiziție publică în vederea adjudecării contractului de execuție pentru lucrările care au mai rămas de realizat la tronsoanele unu și doi, de la intersecția cu E 85, spre Fălticeni, și până la intersecția cu DN 17, în localitatea Șcheia.
La întrebarea adresată CNADNR cu privire la concluziile expertizei tehnice pe care această instituție a realizat-o la șoseaua de centură a Sucevei, răspunsul a fost unul cât se poate de vag și fără nici o informație concretă cu privire la starea lucrărilor realizate și abandonate de mai mulți ani. Astfel, din informațiile cu privire la rezultatele expertizei tehnice au fost făcute publice doar concluzii generale, de genul „vor fi executate lucrările rămase de executat după rezilierea vechilor contracte, precum și reparațiile și lucrările noi, rezultate din expertiza tehnică” sau „vor fi executate și amplasate panouri pentru publicitatea proiectului”. Tot legat de viitorul acestei investiții, până la reînceperea lucrărilor se vor dezafecta elementele pentru siguranța circulației aferente fazei de șantier și se vor monta unele noi prevăzute în proiectul privind siguranța circulației pe perioada de exploatare sau operare, se va dezafecta organizarea de șantier, și din nou, „vor fi montate plăci comemorative pentru publicitatea proiectului”. Acestea au fost singurele detalii transmise, fără nici un alt detaliu cu privire la starea și calitatea lucrărilor deja realizate, dacă au fost realizate conform proiectului sau dacă au fost constatate deficiențe tehnice. Legat de lucrările rămase de realizat până la finalizarea integrală a șoselei de centură, cei de la CNADNR au precizat că acestea vor face obiectul unei licitații distincte. „În ceea ce privește costurile necesare, acestea vor fi determinate în urma întocmirii documentației de atribuire și a listelor de cantități pentru lucrările rămase de executat. Referitor la propunerile de sancțiuni pentru eventualele deficiențe apărute, vă informăm că CNADNR va evalua toate costurile suportate și va acționa în conformitate cu prevederile contractuale pentru recuperarea prejudiciului creat”, se mai spune în comunicatul CNADNR.
Șoseaua de centură ar urma să fie finalizată cu fonduri europene
În același document se arată că în conformitate cu recomandările expertizei tehnice, în anul 2016 va fi demarată procedura de achiziție publică în vederea adjudecării contractului de execuție pentru lucrări rămase de executat. În aceste condiții, conform calendarului procedurilor de achiziție pentru acest proiect, finalizarea execuției lucrărilor este estimată a avea loc în luna iulie 2017, perioada de execuție a lucrărilor fiind estimată la 8 luni.
Pentru finalizarea lucrărilor, CNADNR ia în calcul accesarea de fonduri europene, însă nici în această privință lucrurile nu sunt foarte clare. „Proiectul Varianta de ocolire Suceava, respectiv lucrările rămase de executat, a fost propus spre finanțare prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020. Apelul de proiecte cu finanțare din cadrul acestui program nu a fost încă lansat, situație care se concretizează în imposibilitatea de a depune aplicații de finanțare. Ulterior lansării POIM și depunerii aplicației de finanțare, va urma perioada de evaluare a acesteia de către Autoritatea de Management. Contractul de finanțare va reprezenta exclusiv pasul final și este condiționat de pașii anterior menționați”, se spune în răspunsul oficial al CNADNR.
Reamintim că directorul CNADNR, Cătălin Homor, anunța la finalul lunii trecute că șoseaua de centură a Sucevei ar putea fi finalizată într-un termen de 90 de zile, însă fără a face referire la momentul în care ar putea să reînceapă lucrările la cele două tronsoane rămase neterminate de mai mulți ani. Cătălin Homor a făcut aceste precizări după ce a fost prezent la Suceava, unde a vizitat șantierul șoselei de centură, precizând că a mai rămas de realizat 15% din investiție.
Lucrările la șoseaua de centură a Sucevei au început în anul 2008 și ar fi trebuit să fie finalizate în anul 2012. Varianta de ocolire a Sucevei are aproape 13 kilometri, iar pe traseu sunt 16 poduri și 48 de podețe, investiția fiind de circa 46,5 milioane de euro. Deși au trecut aproape opt ani de la începerea investiției, numeroase scandaluri, neasigurarea finanțării sau rezilierea contractului inițial au făcut ca lucrările să nu fie terminate nici până în momentul de față. Singurul tronson finalizat este cel de la intersecția cu DN 17 (în Șcheia) și până la intersecția cu DN 2 (la Pătrăuți), cu o lungime de 5,5 kilometri. Primele două tronsoane, cu o lungime totală de 7,285 kilometri, sunt în conservare, însă pe aproape tot traseul se poate vedea faptul că au apărut deja fisuri în carosabil, din cauza alunecărilor de teren.
Încă un termen
CNADNR anunță că șoseaua de centură a Sucevei va fi gata în vara anului viitor
