Genul Clusia cuprinde aproximativ 150 de specii de arbuști și de arbori originari din zonele tropicale ale Americii. Clusia rosea crește în natură, având forma unui arbore de dimensiuni mici sau medii, în timp ce exemplarele cultivate în ghivece seamănă cu niște arbuști de mici dimensiuni, nedepășind înălțimea de 150-200 de centimetri. Clusia rosea are tulpina solidă și extrem de ramificată. Frunzele au formă ovală și sunt mereu verzi, măsurând aproximativ 10-15 centimetri. Au culoare verde închis și sunt lucioase. În lunile de primăvară, planta produce flori asemănătoare cu cameliile. În prima fază, acestea au culoare albă, însă, odată cu trecerea timpului, devin rozalii și emană un parfum foarte plăcut. Planta produce, de asemenea, fructe de formă ovală de culoare verde, galbenă sau portocalie. Ajunse la maturitate, acestea se deschid în numeroase spice. În zonele de unde este originară, aceasta este folosită ca plantă ornamentală în spațiul verde urban, fiind extrem de rezistentă la vânt. În Europa, Clusia rosea este cultivată exclusiv ca plantă de ghiveci, chiar dacă ar putea destul de ușor să fie adaptată cultivării în aer liber, în special în zonele ferite de frig din zonele meridionale.
Îngrijire
În lunile reci, Clusia rosea trebuie ținută obligatoriu în apartament, într-un loc luminos, unde însă nu este expusă direct luminii solare. În lunile calde, în schimb, ghiveciul poate fi mutat afară. Acesta trebuie însă poziționat într-un loc semiumbros. Exemplarele cultivate în vas au nevoie de un teren constant umed, dar este indicată evitarea exceselor de apă și diminuarea frecvenței de udare în lunile de iarnă. Clusia rosea poate suporta, însă doar pentru scurt timp, fie perioade de secetă, fie perioade în care solul este îmbibat de apă.
Începând din martie și până în octombrie este indicată administrarea de îngrășăminte ce se amestecă în apa folosită pentru udat o dată la 12-15 zile. În general, se folosește un îngrășământ universal, care se completează cu o cantitate mică de pământ pentru orhidee.
În ceea ce privește solul, aceste plante au nevoie de un teren delicat, destul de bogat în materii organice și foarte bine drenat. În natură, Clusia rosea tinde să-și dezvolte rădăcinile în aer, iar odată cu trecerea anilor acestea se îndreaptă către sol. Pentru exemplarele cultivate în apartament este recomandată schimbarea vasului și a pământului o dată la doi-trei ani. Această operațiune se efectuează de regulă primăvara.
Înmulțire, paraziți și boli
Această plantă se înmulțește prin semințe. Acestea sunt extrase din fructele mature produse de Clusia rosea. Este posibilă, de asemenea, și înmulțirea prin prelevarea și plantarea de ramuri. În cazul în care optați pentru această metodă, trebuie să aveți grijă și să alegeți ramuri care nu produc flori. Acestea se plantează în ghivece de mici dimensiuni și se va avea grijă să li se asigure o umiditate constantă și o temperatură ce nu trebuie să depășească 18 grade Celsius.
În cazul unei clime uscate și a unei ventilații necorespunzătoare, Clusia rosea poate fi atacată de coșenile. Dacă planta este cultivată într-un teren ce nu are un drenaj bun și este îmbibat de apă, rădăcinile ei vor putrezi.