500 g ciuperci proaspete, 1 ceapă, sare, piper, 1 ceașcă de vin, mărar tocat, 1 ceașcă ulei
Se curăță și se spală ciupercile, se taie felii subțiri și se pun într-o cratiță cu o ceapă tocată și o ceașcă de ulei. Se acoperă cratița și se lasă să fiarbă la foc mic. Peste sosul rezultat se pune o ceașcă de vin alb, sare și piper. Cînd au scăzut bine, se adaugă verdeața și se ia cratița de pe foc. Ciupercile se servesc fierbinți, cu mămăliguță.
Mîncărică de dovlecei
2-3 dovlecei, 2 roșii, 2 cepe, 2 ardei, 1 cană ulei, cimbru, pătrunjel verde, sare, piper, boia dulce de ardei
Se taie ceapa și ardeii mărunt, se călesc în ulei pînă cînd ceapa devine sticloasă. Se trage cratița de pe foc și se pune boia. Dovleceii se curăță de coajă și se dau prin răzătoarea mare, apoi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Dovleceii se pun peste ceapă și ardei. Roșiile se decojesc și se taie cubulețe, se pun peste dovlecei, se pune apă cît să le acopere și se pun pe foc. Se adaugă un buchețel de cimbru. Este gata cînd dovleceii au fiert și sosul a scăzut. Se sărează și se piperează după gust. Se scoate cimbrul și se pune pătrunjelul tocat. (www.litoralulromanesc.ro)