Florile galben – aurii ale acestei specii de ciuboca-cucului raspândesc o mireasmă placută, asemănătoare merii și formează o umbrelă dispusă pe o tulpină înaltă de 10-20 de centimetri, care se ridica din centrul unei reozete. Aceastăvarietate se mai numește aglică, anghelină, calce, cinci-foi, cizma-cucului, talpa-gâștei, țâța-caprei, țâța-oii, urechița -ursului. Ea crește cu precădere pe câmpiile din zonele deluroase și prealpine. Foarte răspândită, Primula eliator, cunoscută tot sub numele de ciuboțica-cucului, dar și de aglici, agrișel sau țâța-vacii, crește pe mai toate câmpiile, la margini de păduri și sub tufișuri și poartă pe tulpina înaltă o umbrelă florală de un galben deschis, ci un parfum slab. Forța ei curativă este egală în valoare cu cea a Primulei officinalis, putând fi folosită exact în același fel. O altă subspecie, Primula auricula, cunoscută sub denumirile de urechea-ursului , ciuboțica -cucului, ciuboțica-ursului, urechea-șoarecelui, urechiușe, este o plantă alpină, care se află sub stricta ocrotire a legii, neavând deci voie să fie culeasă.
Ceaiul ar trebui preferat oricărui somnifer chimic. Acestea din urmă distrug sistemul nervos, în timp ce ceaiul înlătură toate tulburările nervoase.
Ceaiul de ciuboțica-cucului este în plus și un mijloc excelent de întărire a nervilor și de tonifiere a inimii, calmează migrena și durerile de cap pe bază nervoasă, are un efect ieșit din comun asupra inflamației miocardului, a hidropiziei și a tendinței spre apoplexie. O fiertura de rădăcini, amestecată cu miere, da un ceai pentru rinichi care ajută la eliminarea calculului vezical (pietrei de vezică).
Se recomandă următorul ceai depurativ de primăvară:
50 grame de ciuboțica-cucului
50 grame de mlădițe de soc
15 grame de frunze de urzici
15 grame de rădăcini de păpădie.
Se folosește 1 linguriță (cu vârf) din acest amestec la ¼ de apă, plantele se opăresc și se lasă să stea 3 minute. Se beau în timpul zilei 2 cești, înghițitură cu înghițitură; ceaiul se îndulcește eventual cu puțină miere. (Prin mlădițe de soc se înțeleg mugurii tineri, care tocmai răsar primăvara).
Performanțe foarte bune în afecțiunile inimii realizează vinul de ciuboțica-cucului, pe care ni-l putem prepara singuri primăvara. Se umple o sticlă de 2 litri cu flori proaspete de ciuboțica-cucului (umbelele florale întregi), fără a se îndesa, iar deasupra se toarnă vin alb natural, curat. Florile trebuie să fie acoperite. Sticla se lasă, astupată ușor cu un dop de plută, să stea 14 zile în soare. În afecțiunile cardiace se ia din când în când câte o înghițitură de vin, cardiacii pot să bea până la 3 linguri pline pe zi.
Mod de folosire
– infuzie: Se opărește 1 linguriță (cu vârf) de plante cu 1 litru de apă și se lasă să stea puțin.
Sursa www. sanitarium.alb.ro