Tinerețea se poate învăța?

Cîteva soluții pentru a vă păstra energia și forma fizică (I)



Oare cine se gîndește la 20 sau la 30 de ani cum va arăta și cum se va simți la 50 de ani, la 60 sau la 80 de ani? Foarte puțini, și asta este o greșeală enormă! Pentru că la orice vîrstă, putem să facem ceva pentru a ne prelungi tinerețea
Îmbătrînirea începe la 30 de ani!
La 30 de ani, pielea noastră începe deja să-și piardă din elasticitate. Ea devine tot mai subțire, mai rigidă, iar glandele sebacee produc treptat tot mai puțină grăsime. La această vîrstă, masa musculară începe și ea să scadă. Dacă nu întreprindem nimic, într-un deceniu dispar cam 3 kg de masă musculară, ea fiind înlocuită de țesuturi adipoase. Volumul plămînilor se reduce, de asemenea, de la 5 litri (la 30 de ani) la doar 3 litri (la 60). Odată cu vîrsta, sistemul nostru imunitar produce un număr tot mai mic de anticorpi, noi fiind tot mai predispuși la îmbolnăviri. Aceste procese naturale de îmbătrînire nu pot fi împiedicate complet, dar, cu siguranță, ele pot fi încetinite în mod eficient.
Numărul optim de calorii: 1500
Dacă reduceți consumul de calorii cu circa 25%, respectînd însă o cantitate suficientă de vitamine și substanțe minerale, organismul dumneavoastră va avea mai multă energie pentru a forma ș regenera celule. Urmarea: nu veți îmbătrîni așa de repede. Americanul Roy Walford a studiat acest efect mai intîi pe șoareci. El a observat că la o cantitate redusă de hrană, aceștia aveau în mod evident reacții mai rapide și trăiau de două ori mai mult decît șoarecii hrăniți normal. Walford este de părere că regimul cu 1500 de calorii este optim pentru organismul nostru.
Consumați mai puțină carne
Un studiu efectuat de Centrul pentru Cercetarea Cancerului din Heidelberg a demonstrat recent că cei care renunță la carne sau care reduc serios consumul acesteia sînt mai puțin amenințați de cancer, boli de inimă sau circulație. Acest fapt se datorează probabil numărului mare de vitamine și microelemente care se găsesc în legume și fructe. Fibrele, în cantitate sporită, provoacă absorbția și eliminarea substanțelor nocive (asemeni unui burete), înainte ca ele să pătrundă în organism.
Aveți nevoie de antioxidanți
O bară de fier expusă vreme mai îndelungată la ploaie și frig începe curînd să „îmbătrînească”, adică ruginește. Bananele cojite își modifică rapid culoarea de îndată ce intră în contact cu oxigenul. Ce legătură există oare între metale sau fructe și îmbătrînirea noastră? Rugina de pe metale și culoarea modificata a fructelor curățate de coaja sînt provocate de niște particule agresive, numite „radicali liberi”. Aceștia se formează zilnic, cu miile, în organismul nostru, ducînd la îmbătrînirea timpurie.
Un antidot eficient: agenții antioxidanți și în special vitaminele A, C și E, betacarotenul și microelementele magneziu, zinc și seleniu. Alimentele bogate în antioxidanți sînt: citricele și coacăzele (vitamina C), caisele și morcovii (vitamina A, betacaroten), arahidele, migdalele și uleiurile comestibile presate la rece (vitamina E), peștele, carnea slabă și cerealele (seleniu și zinc).
www.formula-as.ro



Recomandări

Promovarea sănătății la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni: Proiectul „Viață sustenabilă: Cum afectează alegerile noastre sănătatea”

Folosirea ingredientelor netradiționale și realizarea unor rețete pentru nevoi nutriționale speciale, inițiative premiate la FIA Food Fest 2024 la USV