Aproximativ 300 de angajați ai Spitalului de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava au participat la greva de avertisment de ieri, organizată de Federația SANITAS din România. Activitatea a fost întreruptă pentru două ore, în intervalul 8.00-10.00, în toate cele 13 unități sanitare din județul Suceava, unde SANITAS are filiale.
Președintele filialei județene SANITAS, Romică Balan, a declarat că cea mai numeroasă participare s-a înregistrat în intervalul orar 8.00-9.00, când în holul central al spitalului au fost 200-250 de persoane și asta deoarece, alături de cei care au întrerupt lucrul, o parte însemnată dintre protestatari au fost salariați care au ieșit din tura de noapte sau se aflau în zi liberă. ”În total, s-au rulat peste 300 de persoane, inclusiv medici și colegi din policlinică. Între 8.00 și 9.00 au fost circa 200-250 de persoane, apoi lumea a plecat pe secție pentru că a devenit imperios necesar să scriem condicile, să aducem medicația pe secții, să pregătim pacienții pentru investigații. De la ora 10.00 vom intra în ritm normal. UPU nu și-a întrerupt activitatea deloc și ne susțin colegii care sunt după tura de noapte sau în zi liberă și am avut grijă să asigurăm îngrijirile medicale și tratamentul pentru toți bolnavii internați în spital”, a afirmat Balan.
Revendicările SANITAS
Participarea la greva de avertisment a fost peste așteptările liderilor sindicali, fiind prezenți, potrivit lui Balan, un număr însemnat de angajați care nu sunt membri de sindicat. ”S-au solidarizat cu noi pentru că la urma urmei nemulțumirile și problemele sunt ale tuturor, nu doar ale sindicaliștilor SANITAS”, a spus președintele SANITAS Suceava.
Acesta a arătat că pe durata grevei nu au fost reclamații din partea pacienților sau familiilor acestora: ”Am creat toate condițiile ca nici un pacient care a avut o nevoie acută de asistență și îngrijiri de sănătate să nu sufere”.
Revendicările membrilor SANITAS sunt legate de faptul că ordonanțele de urgență care reglementează salarizarea din sănătate (OUG 20/08.06.2016 și OUG 43/31.08.2016) creează inechități în ceea ce privește remunerarea celor care lucrează în sistem. De asemenea, din grilele de salarizare din Ordonanța 20/2016 au fost exceptați personalul TESA, salariații din direcțiile de sănătate publică, personalul din creșe și grădinițe, precum și cel din unitățile de asistență socială și din cele medico-sociale.
O altă solicitare importantă a sindicaliștilor SANITAS este ca acordarea sporurilor să se facă în raport cu salariul din 2016 și nu la nivelul celui din 2009, așa cum este prevăzut în prezent.
”Dacă nu vom primi semnale că există intenția de a soluționa măcar parțial revendicările noastre, pe 31 octombrie se va declanșa greva generală, cu întreruperea totală a activității pe timp nelimitat. Desigur, cu respectarea acelorași prevederi legale referitoare la asigurarea urgențelor și a unei treimi din activitate”, a mai spus liderul SANITAS Suceava, Romică Balan.