Ce se va întâmpla cu sistemul centralizat de termoficare a Sucevei rămâne un mare mister, în condițiile în care aleșii locali suceveni, după luni de consultări și ședințe peste ședințe, nu au putut ajunge la un consens, astfel încât să ia o decizie care să rezolve problema în timp util.
În timp ce administratorii judiciari ai Termica fac tot ce se poate pentru a rezilia contractul de transport și distribuție a energiei termice, pentru că respectiva activitate este prestată cu pierderi mari pentru societate, în vreme ce mandatul dat de Consiliul Local celor de la Termica de a presta acest serviciu va expira la finele lunii martie, iar de la jumătatea anului, le expiră și termenul limită până la care pot presta această activitate legal, consilierii locali se joacă de-a deciziile, deși în joc este furnizarea căldurii și apei calde pentru 22.000 de familii.
Proiect „condamnat” înainte de a fi discutat
Pentru a fi aprobat proiectul privind caietul de sarcini al licitației de atribuire a serviciului de termoficare unui operator privat era nevoie de majoritate simplă, adică 12 voturi pentru.
Numai că, în condițiile în care nici unul dintre partide nu deține votul majoritar, iar fiecare dintre partide a venit cu propria strategie pe care vrea să o impună, proiectul inițiat de primarul Ion Lungu a fost din start „condamnat” să fie respins.
PNL a cerut desființarea sistemului centralizat de termoficare, PSD – înființarea unui serviciu al primăriei de transport și distribuție a energiei termice, iar PDL și PPDD au susținut scoaterea la licitație a acestui serviciu.
Nici măcar lipsa sau prezența celor nouă consilieri PDL care nu au venit la ședință, special pentru a scoate în evidență „colaborarea din USL”, trecând pe umerii celor de la PSD și PNL responsabilitatea luării unei decizii, nu avea cum influența luarea unei decizii, pentru că rezultatul ar fi fost același – proiect respins.
În Consiliul Local Suceava, PDL are 10 voturi, PSD – 6, PNL – 6 și PPDD – 1. În condițiile în care consilierii votează după cum se decide la nivel de partid, nu după cum cred ei de cuviință, chiar dinainte de ședință se știa că proiectul va fi respins.
Diversiunea PDL
PDL a decis să dea o lovitură de imagine celor de la PSD și PNL, dându-le ocazia de a lua singuri o decizie în privința termoficării, împreună având necesarul de voturi pentru a aproba caietul de sarcini al licitației.
Singurul reprezentant al PDL, Lucian Harșovschi, care nu putea lipsi, el fiind și președinte de ședință, a făcut tot posibilul pentru a-i scoate din sărite pe colegii din consiliu, mai ceva ca un toreador care flutură steagul roșu prin fața taurilor, la coridă.
Acuzații politice, lovituri „în plex”, transmise verbal, joaca de-a „care țipă mai tare”, comentarii ironice sau bășcălie pe față, nimic nu a lipsit în ședința care a durat patru ore, deși rezultatul era cunoscut de la bun început.
Enervați, unii consilieri au propus chiar înlocuirea președintelui de ședință, posibilă prin votul lor, iar după un schimb de replici mai aprins, între Harșovschi și consilierii PNL, în care nu s-a mai ținut cont de cine avea sau nu drept la a lua cuvântul, Cornel Grosar (PSD) a propus chiar achiziționarea unui aparat de măsurare a zgomotului, „pentru a vedea care se dovedește mai bărbat, strigând cât mai tare, pentru a dovedi că el are dreptate”.
Decizii controversate
Ședința nu a fost lipsită de declarații pompoase, precum „ne aflăm în fața unei decizii istorice”, „pentru ce decidem noi astăzi vor trebui să plătească copiii copiilor noștri” sau „nu vreau ca la bătrânețe să regret decizia care s-a luat astăzi”, principalii contestatari ai organizării unei licitații pentru delegarea sistemului de termoficare fiind consilierii liberali.
Aceștia au propus organizarea unui referendum, prin care populația să spună dacă mai vrea sau nu sistem centralizat de termoficare, în condițiile în care doar jumătate din suceveni beneficiază de acest serviciu și de subvențiile care se acordă din banii tuturor, colectați la bugetul local.
Liderul grupului liberal din CL, viceprimarul Ovidiu Doroftei, a spus: „Nu cred că acesta nu este forul cel mai potrivit să ia decizii de o asemenea importanță, în numele cetățenilor”, propunând ca alternativă la sistemul centralizat de termoficare centralele de apartament, pe gaz metan sau alternativele electrice ale acestora.
„Este tardivă această propunere, iar cetățenii ne-au desemnat prin vot să luăm deciziile cele mai bune pentru ei”, i-a răspuns primarul Ion Lungu.
De altfel, acesta și-a exprimat regretul pentru ceea ce s-a petrecut ieri în Consiliul Local:
„O problemă atât de importantă precum viitorul termoficării Sucevei a fost politizată. E un ghinion că am nimerit cu acest proiect în pre-campania electorală. Eu ca primar mi-am făcut datoria, am venit cu un proiect destul de bine fundamentat, cu multe documentații în spate, privind delegarea de gestiune. Părem neserioși, după ce în noiembrie CL a aprobat delegarea de gestiune, iar azi se cere referendum, să vedem dacă mai ținem sistemul centralizat de termoficare. Propunerea vine de la același Consiliu Local care a aprobat să facem o nouă centrală la Suceava, care a asigurat căldura necesară în această iarnă. Ne-am angajat în fața unui investitor care a cheltuit peste 80 de milioane de euro să facă această centrală că preluăm energia termică necesară sucevenilor, iar acum venim cu declarații neserioase. Cei care fac astfel de declarații să își asume responsabilitatea, dacă în perioada următoare nu vom avea apă caldă în Suceava”.
„Reprezentația s-a încheiat!”
Deși finalitatea ședinței era mai mult decât clară, șarada a continuat până la lăsarea serii, inclusiv prin discutarea și votarea unor amendamente sortite din start eșecului și prin desemnarea membrilor din CL în comisia de licitație, propunerile fiind făcute „la mișto”, doar pentru a se respecta procedura legală.
Singurul amendament care putea pune capăt unei ședințe-surogat, cel al PSD, care a solicitat amânarea ședinței, pentru completarea caietului de sarcini, în baza unor argumente aduse pe parcursul ședinței, a picat, în lipsa unui singur vot, cel al lui Adrian Arămescu, care a votat pentru organizarea licitației, considerând că preluarea acestui serviciu de către un operator privat este cea mai bună soluție pentru eficientizarea sistemului de termoficare.
La final, după ce proiectul a fost respins, cu 2 voturi pentru, 5 contra și 7 abțineri, primarul Ion Lungu a exclamat: „Reprezentația s-a încheiat!”, după care a făcut apel la consilieri să reia discuțiile, de săptămâna viitoare, pentru a se putea lua o decizie cât mai repede.
„Mi-a lăsat un gust amar ședința de astăzi. Sunt convins că putem depăși acest moment, îmi dau seama că nu e deloc un moment propice pentru a-l discuta, în plină campanie electorală, când fiecare partid vrea să își facă imagine pe acest subiect, dar cred că se poate dezbrăca haina politică, pentru a rezolva o mare problemă. De deciziile de acum depinde asigurarea nu doar a apei calde, în perioada următoare, ci și încălzirea pentru următorul sezon rece”, a adăugat Lungu, care vrea să convoace consilierii locali la o nouă ședință, de consultare, săptămâna viitoare.