Ciorba rădăuțeană



Ciorba rădăuțeană - Foto: caietulcuretete.ro
Ciorba rădăuțeană - Foto: caietulcuretete.ro

Sigur că adevărata ciorbă rădăuțeană, cea creată de doamna Cornelia Dumitrescu, o puteți găsi numai la Rădăuți și numai acolo unde se urmează încă rețeta ei originală. Preparatul este însă acum celebru în toată lumea, acolo unde au ajuns românii, și sunt răspândite versiuni diferite ale rețetei. Merită reținut că veritabila ciorbă rădăuțeană, o alternativă mai ușoară pentru cei ce nu se împacă cu ciorba de burtă, a fost făcută inițial cu carne de curcan. Astăzi folosim adesea piept de pui, din comoditate, dar merită încercată și varianta cu curcan, pentru că gustul este incredibil în final. Ciorba făcută după rețeta de mai jos se apropie foarte mult de gustul original al ciorbei rădăuțene perfecte.
Avem nevoie de:
Un piept mare de curcan, un tacâm de pui sau curcan, un păstârnac mărișor, 2 morcovi medii, o țelină mică, o ceapă, jumătate de ardei gras, o linguriță de piper boabe, sare după gust, oțet din vin pentru acrit, 400 ml smântână grasă, 2 ouă proaspete mari, pătrunjel verde tocat, 4-5 căței mari de usturoi
Preparare:
Punem la fiert, în apă rece cât să le acopere puțin, bucățile de carne bine spălate, inclusiv pieptul de curcan întreg, cu puțină sare. Se va forma spumă, pe care o îndepărtăm periodic. Lăsăm să fiarbă la foc mic, 20 de minute din clipa în care clocotește. Scoatem pieptul de curcan, îl tăiem fâșii și îl dăm deoparte. Din restul fierturii ne trebuie doar zeama în care a fiert totul – carnea și oscioarele pot fi bucuria cățelului sau a pisicii. Curățăm legumele și le tăiem cubulețe, cu excepția usturoiului. Punem legumele la fiert în zeama de carne, împreună cu piperul boabe și sare, dacă e necesar. Trebuie să avem cam 3 litri de lichid, iar dacă nu e destulă zeama de carne, completăm cu apă. Când legumele au fiert pe jumătate, adăugăm în ciorbă și fâșiile de piept de curcan, apoi fierbem pe foc domol până s-au pătruns legumele bine. Batem bine smântâna cu ouăle și cu usturoiul zdrobit și adăugăm în acest amestec puțin pătrunjel verde tocat fin. Acrim ciorba cu puțin oțet și dăm oala de pe foc. Așteptăm 5 minute să se răcorească puțin, apoi turnăm un pic din ciorba caldă peste amestecul de smântână cu ou. Amestecăm bine și apoi turnăm tot amestecul de smântână în oala cu ciorbă, amestecând repede. Este cea mai dificilă operațiune și, ca să nu se taie totul și să nu stricăm preparatul la final, smântâna trebuie să nu fie în nici un caz din cea dietetică. Servim ciorba caldă, cu pătrunjel verde presărat deasupra și alături de ardei iute.



Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)