Ingrediente:
– 1kg de fasole boabe
– o țelină mică, cu tot cu frunze
– 2 morcovi
– o cană de bulion
– 2-3 linguri de făină
– 100 ml de ulei
– tarhon
– sare
Dacă fasolea e din anul acesta, nu o fierb în mai multe ape, ci o las în apă peste noapte și apoi doar schimb apa și o pun la fiert. Dacă fasolea e mai veche, pe lângă faptul că o înmoi peste noapte, o fierb în 2-3 ape. Acum am avut fasole proaspătă, așa că am pus-o direct la fiert împreună cu morcovii tăiați rondele și țelina tăiată în două.
Fasolea proaspătă fierbe destul de repede, aproximativ o oră. În cazul în care faceți fasole cu ciolan, ciolanul se pune la fiert în același timp cu fasolea și zarzavatul. Separat, preparăm rantașul: încingem uleiul, amestecăm bine cu făina având grijă să nu facem cocoloașe și rumenim puțin făina. Apoi stingem cu bulion și ținem rantașul pe foc, amestecând în continuu până când capătă consistență. Turnăm rantașul peste fasole, potrivim de sare, punem tarhonul și mai lăsăm să dea câteva clocote.
Cam asta e rețeta pentru ciorbă de fasole boabe, și ciorba nu era completă dacă nu ziceam că se mănâncă cu ceapă roșie, ceapă de apă, din cea care pișcă mai puțin. Tai ceapa peștișori, o pun într-un prosop curat, o presar cu sare și o strâng bine în pumni. E absolut delicioasă! Pofta bună! (sursa: http://gospodini.blogspot.com/2008/10/ciorba-de-fasole-boabe.html)