Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, le-a recomandat producătorilor de lapte din România ca pe viitor să pună o valoare mai mare pe calitatea și specificitatea produselor, astfel încât acestea să poată fi mai bine valorificate pe piața produselor tradiționale.
Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, a declarat, vineri, la o întâlnire cu agricultorii organizată la Consiliul Județean Cluj, că dacă producătorii vor vinde doar lapte standard, consumatorii nu vor putea face diferența între laptele produs în România și cel adus din străinătate, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Recomand producătorilor de lapte să pună pe viitor, în următorii doi – trei ani, mai multă valoare pe calitatea și specificitatea produselor pentru că una este când intri în concurență cu un produs standard, care vine de oriunde din Europa sau din lume, și alta este când pui în fața consumatorilor un produs certificat ca fiind specific zonei. Dacă vindeți doar lapte standard, consumatorii nu vor putea face diferența între ce lapte produceți aici și cel adus din altă parte și aceeași marcă din România va putea vinde și lapte din țară, dar și lapte din străinătate. Dar dacă spui unui produs că este brânză de Năsal, acesta are nu numai o rețetă proprie, dar și laptele colectat este dintr-o anumită zonă definită, iar în calitatea brânzei respective are un rol și locul unde au păscut animalele. Există un potențial important pentru agricultura din România și din Transilvania de a pune mai bine în valoare pe piață aceste produse pe care multă le cunoaște după tradiție, dar care nu sunt valorificate pe piață”, a spus Cioloș.
Potrivit acestuia, în anul 2009, când a fost înregistrată o criză a laptelui în UE, iar prețul la lapte plătit producătorilor a scăzut foarte mult și nu mai acoperea costurile de producție, cei care au rezistat cel mai bine la acest șoc „au fost cei care vând produse procesate specific, tradiționale, înregistrate și protejate, pentru că nu aveau altă concurență decât ei înșiși”.
„Cel mai mult au fost afectați, în schimb, producătorii care se limitează doar la produse standard, lapte proaspăt sau iaurt, unde pot fi în concurență cu oricare produs din Europa sau din lume”, a afirmat Cioloș
La întâlnirea cu agricultorii a participat și președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, dar și șefii serviciilor deconcentrate din domeniul agricol din județul Cluj.