La fiecare schimbare de guvern ne ciocnim de aceeași mare problemă. Șefii numiți de cei care tocmai părăsesc guvernarea susțin că ei sunt profesioniști, că au dat concurs și că este dreptul lor să rămână în funcții. Cei care provin din formațiunile politice care alcătuiesc noul guvern sar de doi metri și își cer drepturile. Vor funcții, ca recompensă pentru munca din campania electorală, ca recompensă pentru anii întregi în care au făcut foamea în opoziție. Scenariul se repetă la fiecare patru ani sau de câte ori un partid părăsește guvernarea. Mi se pare jenant. Jenant pentru cei care nu vor să plece, invocând profesionalismul și concursul extrem de sever dat în fața colegilor de partid. Și se fac că uită că oricât de profesioniști ar fi, nu s-ar fi cocoțat în funcțiile respective dacă partidul lor nu ar fi la guvernare.
PNL a ieșit de la guvernare. Una dintre nemulțumiri a fost și aceea că Guvernul Ponta conduce fără a-i băga în seamă pe liberali. Ieri, miniștrii și secretarii de stat liberali și-au prezentat demisiile din funcții. Absolut firesc. Întrebarea care s-a născut imediat este: ce se întâmplă cu șefii de instituții din teritoriu? Cei care au fost numiți politic. (Și apoi, ca profesioniști, au dat concurs și bla, bla, bla…) Nu au fost aleși, chiar dacă și cei aleși au ajuns în funcții (primari, viceprimari, consilieri) ca membri ai USL, dar aici este o altă discuție. Care va fi soarta șefilor de instituții liberali ne-a lămurit liderul PNL Suceava, deputatul Alexandru Băișanu: „Dacă PSD va proceda la schimbări e dreptul lor, nu am cum să-i opresc. Dar din momentul acela vom intra în alt tip de relații, nu ne vom crampona de posturi, dar oamenii ajunși în funcții și care au dat concursuri și care nu au făcut de râs instituțiile pe care le conduc nu au nici un motiv să-și dea demisia”.
Aparent, declarația domnului Băișanu pare în regulă, dar dacă recapitulăm puțin evenimentele din zilele trecute este de-a dreptul comică.
Anterior ieșirii de la guvernare, vreo doi miniștri, între care și Chițoiu, au fost schimbați din funcții de liberali, reproșându-li-se că fac politica PSD. Un gest firesc al liberalilor. Doar că acum, șefii de instituții rămași în funcții vor fi nevoiți să facă politica Guvernului Ponta. Din care, tura aceasta, lipsesc cu desăvârșire liberalii. Asta e nelămurirea mea. Pe un ministru pe care îl bănuiești că face politica pesedistă îl schimbi, dar pe șefii de instituții, despre care știi sigur că vor face politica PSD, îi lași în funcții. Această atitudine are un nume: ciolaniadă.