Ciocolata poate scădea riscul de preeclampsie



Cercetătorii americani spun că un consum regulat de ciocolată în timpul sarcinii poate scădea riscul de preeclampsie, informează dailymail.co.uk.
Cunoscută și ca toxemia gravidică, preeclampsia este o afecțiune care apare la femeile însărcinate și este caracterizată printr-o valoare crescută a presiunii arteriale, însoțită de un nivel proteic urinar crescut. Femeile cu preeclampsie prezintă edeme la nivelul picioarelor, gambelor și mâinilor. Preeclampsia apare de obicei în a doua jumătate a sarcinii, spre finalul trimestrului al doilea sau în trimestrul al treilea.
Cercetătorii de la Universitatea Yale au descoperit că femeile care au consumat ciocolată de cel puțin cinci ori pe săptămână au prezentat cu 40% mai puține riscuri de a face preeclampsie față de femeile care au mâncat acest desert doar o dată pe săptămână.
Cauzele apariției preeclampsiei nu sunt cunoscute, însă se știe că vasele sangvine din placentă nu se dezvoltă cum trebuie. Tensiunea arterială a femeii însărcinate crește și din acest motiv se reduce transferul de oxigen și nutrienți la bebeluș. Copiii se pot naște prematur sau pot chiar muri.
De obicei, viitoarele mame primesc un tratament de scădere a tensiunii arteriale și sunt obligate să se stea în pat. Acest lucru nu elimină problema, ci doar contribuie la creșterea șanselor ca bebelușul să supraviețuiască nașterii.
Studiul, la care au participat 2.291 de femei însărcinate, a fost publicat în revista Epidemiology.
Cercetătorii au măsurat nivelul de teobromină din sânge, o substanță care este prezentă în mod natural în ciocolată și care, printre altele, poate trata tusea persistentă. Femeile care aveau în organism un nivel crescut de teobromină provenită din ciocolată, prezentau un risc scăzut de preeclampsie.