Bunătate

Ciocolata – o plăcere programată



Ciocolata - o plăcere programată
Ciocolata - o plăcere programată

Pofta nebună de ciocolată nu este doar rodul unei pasiuni ieșite din comun pentru dulciuri, ci se datorează și prezenței anumitor bacterii care trăiesc în intestin. Aceste bacterii pot fi identificate în urma unor teste de laborator și marchează diferența între iubitorii ciocolată și confrații lor care nu sunt atrași în mod deosebit de această bunătate.
Descoperirea este rezultatul unui studiu realizat de cercetătorii elvețieni și britanici, coordonați de Sunil Kochhar și a fost dată publicității în ediția din octombrie a American Chemical Society’s Journal of Proteome Research. Studiul oamenilor de știință ar putea duce la clasificarea indivizilor pe baza tipului metabolic, care, în cele din urmă, poate fi folosit pentru a crea diete mai sănătoase care să se potrivească perfect nevoilor unei persoane. Kochhar și colegii săi au efectuat studiul cu ajutorul a 11 bărbați mari iubitori de ciocolată, puși față în față cu alți 11 care erau indiferenți față de acest produs.
La acest experiment au participat doar bărbați pentru că, în cazul femeilor, există o serie de variații metabolice legate de ciclul menstrual. Însă oamenii de știință speră ca în viitorul apropiat să le includă în cercetărilor și pe reprezentantele sexului frumos, pentru a-și putea da seama dacă există o reacție specifică la ciocolată în funcție de sex. În timpul experimentului, fiecare dintre participanți a mâncat ciocolată sau placebo pentru o perioadă de cinci zile. În acest timp, le-au fost efectuate teste de laborator pe probe de urină și sânge.
Metabolism diferit la iubitorii de ciocolată
În urma analizelor, cercetătorii au constatat că în cazul iubitorilor de ciocolată, profilul metabolic implică nivele scăzute de colesterol LDL, așa numitul colesterol „rău”, precum și nivele mai ridicate de albumină, o proteină benefică. Iar asta nu e tot. Acest profil metabolic este prezent chiar și atunci când amatorii de ciocolată nu și-au consumat porția zilnică de „drog”. În plus, „pofticioșii” prezentau o activitate a microorganismelor intestinale cu totul diferită față de confrații lor „abstinenți”.
„Studiul nostru a arătat că preferința pentru anumite alimente, inclusiv ciocolata, poate fi programată în sistemul nostru metabolic. Știm că unele persoane pot să urmeze o dietă bogată în fripturi și carbohidrați și nu au nici cea mai mică problemă de sănătate, în timp ce pentru alții, aceleași alimente sunt dăunătoare. Cunoașterea profilului metabolic poate deschide calea unor noi intervenții nutriționale personalizate, pentru a îmbunătăți starea de sănătate”, crede Kochhar, cercetător la Nestlé Research Center din Elveția. În opinia specialistului elevețian, pe viitor, un test pentru determinarea tipului metabolic al unei persoane ar putea deveni o rutină, la fel cum este astăzi un test de urină și de sânge în timpul unei vizite obișnuite la medic.
Ciocolata amăruie – bună pentru inimă
Ciocolata se alătură uleiurilor vegetale, cărnii albe, peștelui, fructelor și legumelor în lista de alimente benefice pentru inimă. Cel puțin așa reiese dintr-un studiu realizat de cercetătorii greci, care au identificat proprietățile protective ale ciocolatei amărui. Potrivit acestora, 100 de grame de ciocolată fac ca funcțiile cardiovasculare ale tinerilor cu o sănătate bună să se îmbunătățească semnificativ. Studiul cercetătorilor greci a fost realizat pe un număr de 17 voluntari care au consumat 100 de grame de ciocolată fondantă și amară sau un surogat. Voluntarii împărțiți în două grupuri au fost ulterior schimbați între ei și au garantat că nu au consumat ciocolată în afara studiului. Obiectivul studiului a fost acela de monitorizare a funcționalității vaselor sanguine, cu o atenție deosebită pentru endoteliu, țesutul subțire care acoperă suprafața internă a vaselor. În acest scop, cercetătorii au folosit o examinare pe bază de ultrasunete, pe baza căreia s-a putut constata faptul că funcționarea acestui țesut s-a îmbunătățit în cazul voluntarilor care consumaseră ciocolată. În opinia cercetătorilor, este evident faptul că ciocolata îmbunătățește funcționarea vaselor sanguine, crescându-le capacitatea de dilatare și prevenind formarea de ocluziuni. Noua descoperire înseamnă un pas înainte față de un studiu de anul trecut în care se demonstrat că ciocolata amăruie, grație prezenței de flavonoizi, duce la creșterea nivelului de antioxidanți din sânge cu aproape 20 la sută.
(Click News)



Recomandări

Un sucevean a fost primul pacient din România cu diabet zaharat tip 1 care a primit o injecție săptămânală de insulină

Dr. Claudiu Cobuz este coordonatorul echipei de cercetare clinică, alături de dr. Ramona Caziuc, medic primar, și de asistentul medical-șef Mugur Marius Tuchlei Pinzaru
Dr. Claudiu Cobuz este coordonatorul echipei de cercetare clinică, alături de dr. Ramona Caziuc, medic primar, și de asistentul medical-șef Mugur Marius Tuchlei Pinzaru

Studentă USV selectată la nivel național în competiția Fulbright Student Program 2026-2027, în domeniul Literatură Americană

Studentă USV selectată la nivel național în competiția Fulbright Student Program 2026-2027, în domeniul Literatură Americană
Studentă USV selectată la nivel național în competiția Fulbright Student Program 2026-2027, în domeniul Literatură Americană

Simpozionul Internațional „Chemarea străbunilor: istorie și credință pentru viitorul românilor de pretutindeni”

Simpozionul Internațional „Chemarea străbunilor: istorie și credință pentru viitorul românilor de pretutindeni”
Simpozionul Internațional „Chemarea străbunilor: istorie și credință pentru viitorul românilor de pretutindeni”