Ciocolata neagră, o plăcere periculoasă



Ciocolata neagră poate face mai mult rău decât bine, deși până nu demult cercetătorii ridicau în slăvi proprietățile benefice ale acesteia. Potrivit unui nou studiu, ale cărui rezultate nu vor fi pe placul iubitorilor de ciocolată, ciocolata neagră nu este în nici un caz bună pentru sănătate. Cercetările anterioare susțineau că ciocolata fără zahăr este benefică pentru că are un conținut bogat de flavonoizi, substanțe chimice despre care se credea că protejează inima, lucru confirmat după ce Andreas Flammer, medic în cadrul Centrului Cardiovascular din Zurich, a efectuat un studiu pe 11 pacienți ce suferiseră un transplant de cord și a descoperit că ciocolata cu conținut mare de flavonoizi provoacă dilatarea vaselor și îmbunătățește funcționarea inimii.
Totuși, un studiu medical publicat în revista de specialitate The Lancet susține că mulți dintre producătorii de ciocolată scot cu bună știință flavonoizii din ciocolata neagră din cauza gustului prea amar al acestor substanțe chimice. Astfel, ciocolata neagră nu conține flavonoizi, ci este foarte bogată în grăsimi și zahăr, două ingrediente ce pot fi periculoase pentru inimă și artere. Chiar dacă ar exista flavonoizi, „răul” din ciocolata neagră ar fi fost provocat de grăsime, zahăr și caloriile pe care le conține, având în vedere că ciocolata nu trebuie neapărat să conțină flavonoizi pentru a fi neagră, întrucât culoarea particulelor de cacao poate fi modificată și după îndepărtarea conținutului de flavonoizi. „În timpul procesului de producție a dulciurilor, particulele naturale de cacao pot fi colorate mai mult iar flavonoizii, care au un gust amar, pot fi îndepărtați, astfel că și cea mai neagră ciocolată poate să nu conțină deloc flavonoizi”, s-a precizat în studiul din The Lancet. Mai mult decât atât, revista avertizează asupra faptului că producătorii rareori menționează pe ambalajele dulciurilor conținutul real, prin urmare cumpărătorii nu știu niciodată la ce să se aștepte de la ciocolata pe care o cumpără.