O veste bună pentru cei care adoră ciocolata. Un studiu efectuat recent a relevat faptul că nivelul de colesterol din sânge poate fi redus și valoarea tensiunii arteriale poate fi scăzută prin consumul zilnic de ciocolată neagră ce conține steroli din plante (extracte naturale din plante) și flavonoli din cacao.
Rezultatele studiului efectuat de cercetători din cadrul Universității din Illinois în colaborare cu producătorul de ciocolată Mars arată faptul că, într-adevăr, consumul zilnic de ciocolată neagră poate regla tensiunea arterială și ajută la echilibrarea nivelului colesterolului.
Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 49 de persoane, bărbați și femei, al căror nivel de colesterol era peste limitele normale. Subiecților li s-a cerut să mănânce tablete de ciocolată neagră bogate în flavonoli, cu sau fără supliment de steroli din plante, în fiecare zi, timp de patru săptămâni. Toate tabletele de ciocolată consumate conțineau aproximativ 180 mg de flavonoli din cacao și aveau același conținut de calorii și substanțe nutritive, dar și aceeași cantitate de teobromină și cafeină, compușii naturali din cacao ce pot afecta tensiunea arterială.
Rezultatele experimentului au arătat că, în cadrul unui regim alimentar echilibrat, cu conținut scăzut de grăsimi, consumul regulat de steroli conținuți în ciocolata neagră a scăzut cu două procente nivelul total al colesterolului și nivelul colesterolului LDL cu 5,3 procente.
În plus, după o perioadă de opt săptămâni, consumul de ciocolată neagră a redus cu cinci procente valoarea tensiunii arteriale sistolice.
„Studiul pe care noi l-am efectuat susține teoria potrivit căreia, în contextul unei diete echilibrate, produsele din ciocolată făcute după o formulă specială, care conțin steroli din plante și flavonoli din cacao în cantitățile potrivite, pot reprezenta o strategie practică și plăcută de a menține nivelul colesterolului și al tensiunii arteriale în limite normale”, a declarat co-autorul studiului, Catherine Kwik-Uribe, cercetător în cadrul companiei Mars.