Ciocolata este bună pentru creier



Ciocolata este bună pentru creier
Ciocolata este bună pentru creier

Ciocolata, ale cărei efecte pozitive cardiovasculare au fost deja demonstrate prin studii clinice, este benefică și pentru creier, pentru că îmbunătățește circulația sangvină cerebrală, potrivit rezultatelor a două studii prezentate la o conferință în Statele Unite.
La primul studiu, coordonat de profesorul Ian Macdonald, de la Școala de medicină Nottingham din Marea Britanie, au participat tinere femei sănătoase, care au consumat regulat o băutură bogată în flavonoizi, substanța antioxidantă conținută de boabele de cacao. Medicii au fost interesați să vadă dacă această băutură are capacitatea de a dopa funcțiile mentale. Deși băutura CocoAvia, furnizată pentru acest studiu de producătorul Mars Inc, nu a ameliorat performanțele mentale ale subiecților participanți la test, comparativ cu voluntarii care nu au consumat băutura, aceasta a crescut semnificativ nivelul circulației sangvine în creier pentru o perioadă de două trei ore.
Potrivit lui Macdonald, studii mai extinse ar putea demonstra potențialul promițător al băuturilor bogate în flavonoizi în tratarea persoanelor în vârstă care au suferit mici atacuri cerebrale și suferă de demență.
Un al doilea studiu, coordonat de profesorul Norman Hollenberg, de la Școala de medicină a Universității Harvard, asupra persoanelor sănătoase cu vârste peste 50 de ani, a indicat o creștere semnificativă a fluxului sangvin în creier.
Acest profesor a studiat efectele pudrei de cacao la indienii Kuna din Panama, care sunt consumatori regulați ai acestui produs alimentar. Hollemberg a remarcat faptul că persoanele în vârstă aparținând acestei comunități nu suferă de boli grave precum hipertensiune arterială și degenerare cerebrală. Totuși, și acest cercetător a estimat că efectele pudrei de cacao asupra creierului, deși par promițătoare în aceste studii, ar trebui verificate prin teste clinice mai extinse.
Ambii profesori, care au prezentat aceste studii în cadrul conferinței anuale a Societății americane pentru promovarea științei (AAAS), au avertizat asupra faptului că un consum excesiv de ciocolată poate provoca probleme de sănătate.
Sursa: www.evenimentul.ro