O echipă de cercetători britanici a creat un nou tip de ciocolată, în care jumătate din conținutul obișnuit de grăsimi al acestui aliment a fost înlocuit cu suc de fructe, pentru gurmanzii care se tem să nu se îngrașe.
Echipa de chimiști de la Universitatea din Warwick a petrecut mai multe luni pentru a perfecționa acest tip de ciocolată, pentru a avea un gust cât mai asemănător cu cea obișnuită. La final, ei spun că au reușit să obțină și textura ciocolatei cu această rețetă, însă gustul este și fructat, potrivit dailymail.co.uk.
Doctorul Stefan Bon, principalul autor al studiului, publicat în Journal of Materials Chemistry, a spus: „Tuturor ne place ciocolata, dar, din păcate, știm cu toții că multe batoane de ciocolată au un conținut mare de grăsime. Și totuși grăsimea este cea care atribuie ciocolatei senzațiile de răsfăț pe care le doresc oamenii – textura mătăsoasă, felul în care se topește în gură, dar și în care o poți rupe cu mâna. Am găsit o cale de a păstra toate aceste lucruri care fac ciocolata «ciocolatie», dar cu suc de fructe în loc de grăsime”.
Bon mai spune că experimentul chimiștilor de la Warwick este doar începutul încercărilor de a face ciocolata mai sănătoasăși speră că industria va prelua metoda pe care ei au dezvoltat-o pentru a face batoane de ciocolată gustoase și cu un conținut scăzut de grăsime.
Mai exact, cercetătorii au înlocuit o mare parte din untul de cacao și grăsimile din lapte care se regăsesc în compoziția ciocolatei cu picături de suc, de portocale și merișoare, având mai puțin de 30 de microni în diametru. Pe acestea le-au amestecat cu lapte, dar și cu ciocolata neagră, prin procedeul cunoscut drept emulsia Pickering.