Persoanele cu depresii clinice sau cele foarte stresate nu trebuie să consume ciocolată în exces, pentru că s-ar putea ca fericirea să le fie scurtă, produsul putând contribui la adâncirea proastei dispoziții, potrivit unui nou studiu, transmite ABC Online.
Descoperirea, care va fi publicată în Journal of Affective Disorders, contrazice miturile conform cărora ciocolata este un foarte bun antidepresiv.
Analiza, care constituie unul dintre cele mai complete studii asupra felului în care ciocolata afectează dispoziția, arată că motivația din spatele consumului de ciocolată determină ce neurotransmițători sunt activați în momentul consumului și, deci, dispoziția.
Studiul, realizat de o echipă de cercetători de la Spiatlul Prince of Wales din Sydney, identifică două tipuri de consumatori de ciocolată, din punct de vedere al motivației care îi determină să mănânce acest produs. Aceștia sunt pofticioșii, care mănâncă ciocolată pentru propria plăcere, și consumatorii emoționali, care folosesc ciocolata în încercarea de a îndepărta o stare de depresie sau stres.
Profesorul Gordon Parker, coordonatorul studiului, spune că pofticioșii văd ciocolata ca pe un pahar bun de vin și anticipația momentului în care o vor mânca determină eliberarea de neurotransmițători ai „bunei dispoziții”.
„Dar, consumatorii emoționali, cei care mănâncă ciocolată din plictiseală, stres sau depresie clinică, caută o substanță care să le îmbunătățească dispoziția”, a precizat cercetătorul. Parker este de părere că, în cel mai bun caz, acest lucru se dovedește a fi o soluție temporară, urmată imediat de înrăutățirea stării inițiale.
Teoria potrivit căreia ciocolata are efecte antidepresive se bazează pe ideea că pofta de ciocolată vine dintr-o carență de serotonină, dar studiul nu a găsit dovezi care să susțină această idee. „Este adevărat că ciocolata acționează asupra la fel ca serotonina. Dar ar trebui să mănânci un camion de ciocolată ca efectele ei să fie echivalente cu un antidepresiv”, a precizat Parker.
