Cioburi de metaforă



Rubrica „Cioburi de metaforă” îl găzduiește, astăzi, pe domnul MIHAI SĂLCUȚAN, unul dintre vicepreședinții Uniunii Epigramiștilor din România.
Dumnealui este un împătimit al scrisului, un apreciat animator și manager cultural, remarcându-se atât ca prolific autor (scriitor, publicist, epigramist), cât și ca excelent organizator al Festivalului de epigramă „Cât e Buzăul de mare”.
S-a născut la 02.01.1946, în Buzău, din părinți cu origini basarabene și este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității București. Având și calitatea de activist social, a fost promotorul mai multor parteneriate multidisciplinare stabilite între municipiul Buzău și importante instituții publice din Republica Moldova, strădania depusă pe tărâmul culturii, al vieții sociale și religioase aducându-i binemeritate distincții, precum Premiul „Relații culturale” al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Medalia „Meritul Civic” a Republicii Moldova, „Crucea Patriarhală” și Distincția Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei „Episcop Epifanie”.
Un tip erudit, iubitor de neam și țară, este fondator al Bibliotecii „Basarabia” din orașul Soroca – prima bibliotecă de carte cu grafie latină de pe teritoriul Republicii Moldova. Are 25 volume de autor și alte cinci în colaborare, fiind laureat a peste 100 de concursuri literare și prezent în 115 antologii și culegeri de poezie, proză și epigramă.
De asemenea, a primit „Premiul pentru carte de proză” în anii 2016 și 2018, precum și „Premiul pentru carte de satiră și umor” în anul 2020, premii acordate de Liga Scriitorilor Români.
Este membru de onoare al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, membru al Ligii Scriitorilor Români, membru (vicepreședinte) al Uniunii Epigramiștilor din România, membru fondator și președinte al Cenaclului umoriștilor buzoieni „Nicolae Grigore Mihăescu – Nigrim”.
Ca o recunoaștere a meritelor incontestabile și a efortului depus în slujba orașului și județului natal, dar și a contribuției aduse în vederea păstrării și întăririi relațiilor cu românii basarabeni, a fost recompensat cu titlurile de Cetățean de Onoare al municipiului Buzău și al județului Buzău, primind același titlu și din partea Raionului Soroca din Republica Moldova.
Îndemnându-vă să lecturați epigramele trimise rubricii noastre, îl salut – cu respectul cuvenit – pe domnul avocat, sperând într-o cât mai grabnică reîntâlnire în fața unui platou cu babic de Buzău, cârnați de Pleșcoi și a unei carafe cu vin de Pietroasele (care – vorba lui Fănuș Neagu – să fie alb, sec, rece, mult și gratis!) sau la o tocăniță de hribi, o tochitură și o afinată din Bucovina, evident după Sfântul Post al Paștelui.
GHINION
Stau bărbați la mare
Într-o zi nefastă:
Unii-s prinși de soare,
Alții de… nevastă!
IMUNITATE
Soacra a învins Covidul –
N-are febră, nu tușește –
De vedem că vermicidul
Câteodată mai greșește!
SINCERITATE
Umblat prin Deltă, la sosire
S-a lăudat la alți pescari
Că doar la dânsul, în neștire,
Au tras mulțime… de țânțari.
CODUL MANIERELOR ÎN POLITICĂ
În politică te-nvață
Cum să fii politicos:
Mâna să o dai prin față,
Iar piciorul pe din dos.
LA PESCUIT
Cu gând la crap și la caras,
Pe malul bălții-un tinerel
S-a așezat în loc retras…
Nici peștii n-au aflat de el!
PE CONT PROPRIU
Chiar de n-are job, simbrie,
Nu s-a înhăitat cu hoții
Și-a deschis o prăvălie…
Noaptea, când dormeam cu toții.
BARZA AFRICANĂ
Povestea berzei călătoare,
Ce-aduce prunci de mititei,
E adevăr și-i dai crezare…
Că sunt și negri printre ei.
POVESTE FĂRĂ SFÂRȘIT
Nevestele, în nopți târzii,
Când luna-i sus și stele-s multe,
Ne spun povești și fac copii…
Să aibă cine să le-asculte!
SUSPECT DE COVID
La reanimare șade,
Doctorii îi cată leacul,
C-are patruzeci de grade…
Câte a avut coniacul.
LA A DOUA TINEREȚE
Sorții, de ar fi pe vrute,
Eu i-aș cere, ca bărbat,
Să îmi dea femei trecute…
Nu prea mult de majorat!
Până săptămâna viitoare vă doresc să fiți iubiți, iubind!



Recomandări

Zeci de formații din șase țări au adus și anul acesta folclorul autentic la Câmpulung Moldovenesc, în cadrul Festivalului Internațional „Întâlniri Bucovinene”

Zeci de formații din șase țări au adus și anul acesta folclorul autentic la Câmpulung Moldovenesc în cadrul Festivalului Internațional „Întâlniri Bucovinene”

Zeci de formații din șase țări au adus și anul acesta folclorul autentic la Câmpulung Moldovenesc în cadrul Festivalului Internațional „Întâlniri Bucovinene”