Miorița, varianta UE

Ciobanii mai pot avea stâne dacă obțin autorizație de la veterinari



– Aceștia trebuie să își înregistreze activitatea la DSVSA și la Registrul Comerțului, să își modernizeze stânele, să înmatriculeze animalele și să vegheze asupra sănătății lor
– În prezent, pe raza județului, sunt aproximativ 1000 de stâne, însă mare parte dintre acestea funcționează în condiții improprii, fapt pentru care vor dispărea
Ciobanii trebuie să se alinieze și ei la normele Uniunii Europene, fiind obligați să își înregistreze stânele și să le modernizeze pentru a primi autorizație de funcționare de la veterinari. Șeful Direcției Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava (DSVSA), doctor Petrea Dulgheru, declară că stânele sunt în fond centre de prelucrare a laptelui și că de aceea trebuie să respecte anumite norme de igienă, astfel încât sănătatea consumatorului să nu aibă de suferit.
Petrea Dulgheru a precizat că sunt în prezent pe raza județului aproximativ 1000 de stâne, însă mare parte dintre acestea funcționează în condiții improprii, fapt pentru care vor dispărea în urma controalelor pe care le vor face veterinarii. „Autorizarea stânelor nu este un moft, ci o necesitate. Nu mai este posibil, de acum încolo, ca vreo stână să fie amenajată în dughene de carton, iar produsele specifice să se producă în condiții improprii. Ciobanii trebuie să se înregistreze în cel mai scurt timp, până la realizarea primei producții pe care vor să o vândă”, a spus directorul DSVSA Suceava.
Pentru a putea fi autorizate din punct de vedere sanitar – veterinar, stânele trebuie obligatoriu să îndeplinească mai multe condiții. În primul rând, ciobanii pot primi la stână doar mioare înmatriculate, sănătoase ( să nu aibă boli infecțioase ce se pot transmite prin lapte) și verificate de veterinari. De asemenea, aceștia trebuie să ia măsuri pentru prevenirea contaminării apei, solului din incinta stânei, precum și a aerului, astfel încât produsul final obținut să nu fie afectat în vreun fel. Ciobanul este responsabil să asigure bunăstarea animalelor și să vegheze asupra stării lor de sănătate.
Un alt aspect este cel legat de personalul care lucrează în stână, persoanele respective trebuind obligatoriu să fie sănătoase. „În județul nostru sunt cazuri multe de tuberculoză la om, boală contagioasă. În plus, se știe că la stână vin să muncească cei mai sărmani oameni, unii dintre ei pot fi și bolnavi. Având în vedere că brânza care ajunge în farfuriile consumatorului a trecut prin mâinile acestor oameni, trebuie obligatoriu să se verifice starea lor de sănătate”, a spus Petrea Dulgheru.
– Spații separate pentru fiecare activitate, grup sanitar și sursă de apă
Stâna trebuie să aibă spații separate pentru fiecare activitate în parte, grup sanitar și sursă de apă potabilă, și să se mențină corespunzător din punct de vedere igienic orice echipament utilizat în procesul de producție. Depozitarea și manipularea produselor primare, precum laptele, trebui să se facă în condiții igienice și în spații special amenajate.
Directorul DSVSA Suceava a subliniat că stânele vor avea spațiu special amenajat pentru închegarea laptelui, un altul pentru depozitarea ustensilelor, un spațiu separat pentru spălarea găleților și a strecurătorilor și un altul, închis și prevăzut cu plase împotriva muștelor, pentru depozitarea brânzei și a laptelui. În plus, toate spațiile din stână trebuie să aibă dușumea.
Toate aceste aspecte vor fi luate în calcul de către veterinari în vederea autorizării unei stâne.
În ceea ce privește înregistrarea acesteia, ciobanul se va prezenta la primăria în care are își are domiciliu, unde trebuie să declare că vrea să organizeze o stână, iar de la primărie i se eliberează o autorizație cu un cod, care ulterior va fi transmis de către funcționarii primăriei la Registrul Comerțului. Stâna va fi înregistrată la Registrul Comerțului fie pe persoană fizică, fie pe numele unei asociații familiale.
Cu această autorizație de la primărie, ciobanul trebuie să se prezinte la sediul DSVSA Suceava în vederea obținerii documentelor de înregistrare de acolo și autorizare. Pentru a nu pune oamenii pe drumuri, conducerea DSVSA Suceava a dispus veterinarilor din teritoriu să preia de la ciobani documentația necesară înregistrării la direcție. Medicul zonal va avea obligația de a verifica dacă stâna corespunde normelor sanitar – veterinare și dacă poate fi autorizată.
Conducerea DSVSA Suceava face în prezent demersuri pentru ca valoarea taxei de înregistrare care urmează să fie plătită de ciobani să fie mai mică de 3 milioane lei vechi, atât cât se plătește în cazul unităților de procesare.



Recomandări

A fost închis și ultimul focar de pestă porcină, de la Sf. Ilie. Crescătorii nu au restricții de Crăciun și sunt îndemnați doar la prudență

Focar de pestă porcină africană la Sf. Ilie după ce un crescător a solicitat examenul de trichină pentru o scroafă sacrificată

Sanitar-veterinarii se pregătesc să închidă și ultimul focar de pestă porcină, dar pericolul bate la ușă dinspre Botoșani