– Modelul a fost „furat” din Ardeal, unde crescătorii de ovine au investit în gresie și faianță pentru a atrage mai mulți clienți
Mai mulți ciobani veniți pentru a-și înregistra stânele la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava și-au exprimat intenția de a pune gresie și faianță în spațiile interioare ale stânei, după un model preluat din Ardeal. Ciobanii cu pricina au explicat veterinarilor că în acest mod stânele lor vor respecta toate condițiile impuse de Uniunea Europeană și în plus își vor mări considerabil clientela, așa cum s-a întâmplat în cazul unor stâne din Ardeal.
„Au povestit că au vizitat stâne în Ardeal cu gresie și faianță și că așa vor să facă și ei, și să îi sprijinim. Le-am spus că noi nu avem nimic împotrivă”, a declarat ieri directorul DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru.
Șeful DSVSA Suceava a spus că s-au prezentat mulți ciobani din județ pentru înregistrarea stânelor, numai ieri dimineață venind la sediul direcției 5 crescători de oi, situația acestor obiective fiind în curs de evaluare.
Pentru a putea fi autorizate din punct de vedere sanitar – veterinar, stânele trebuie obligatoriu să îndeplinească mai multe condiții. În primul rând, ciobanii pot primi la stână doar mioare înmatriculate, sănătoase (să nu aibă boli infecțioase ce se pot transmite prin lapte) și verificate de veterinari. De asemenea, aceștia trebuie să ia măsuri pentru prevenirea contaminării apei, solului din incinta stânei, precum și a aerului, astfel încât produsul final obținut să nu fie afectat în vreun fel. Ciobanul este responsabil să asigure bunăstarea animalelor și să vegheze asupra stării lor de sănătate.
Stâna trebuie să aibă spații separate pentru fiecare activitate în parte, grup sanitar și sursă de apă potabilă, și să se mențină corespunzător din punct de vedere igienic orice echipament utilizat în procesul de producție. De altfel, DSVSA Suceava a întocmit recent o schiță a unei stâne „europene”, astfel încât ciobanii să aibă un model.
Depozitarea și manipularea produselor primare, precum laptele, trebuie să se facă în condiții igienice și în spații special amenajate. Stânele trebuie să aibă spațiu special amenajat pentru închegarea laptelui, un altul pentru depozitarea ustensilelor, un spațiu separat pentru spălarea găleților și a strecurătorilor și un altul, închis și prevăzut cu plase împotriva muștelor, pentru depozitarea brânzei și a laptelui.





