– Intermediarii de produse lactate și caș vor dispărea din piețe, fiind lăsați să vândă doar producătorii
Ciobanii care își înregistrează stânele la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor vor putea să vândă caș și alte produse lactate la unități de alimentație publică, în piețe și târguri din localitățile de baștine sau învecinate. Anunțul a fost făcut ieri de către directorul executiv al DSVSA Suceava, doctor Petrea Dulgheru, care a precizat că doar producătorii înregistrați vor putea să comercializeze produse lactate în piețe, intermediarii pierzând acest drept.
Petrea Dulgheru a spus că până la acest moment și-au înregistrat stânele la DSVSA Suceava 16 ciobani. Ceilalți crescători de ovine au timp încă 30 de zile să facă asta, și se estimează că până la 1 iunie vor fi înregistrate în județ circa 200 de stâne.
Conducerea DSVSA Suceava a ținut ieri o ședință de urgență cu medicii veterinari zonali pentru a stabili modul de lucru privind înregistrarea stânelor în termenul limită și simplificarea procedurii, pentru ca ciobanii să nu fie purtați pe drumuri la Suceava. Petrea Dulgheru a spus că există o adevărată întrecere între ciobanii din județ, în ceea ce privește amenajarea stânelor în vederea înregistrării. Unii dintre ciobani au adus până la stână rețea de apă și au făcut investiții destul de mari, peste așteptările veterinarilor. Schița stânei europene întocmită de către DSVSA Suceava a fost respectată întocmai de către unii ciobani, în timp ce alții au adus îmbunătățiri.
Pentru a putea fi autorizate din punct de vedere sanitar – veterinar, stânele trebuie obligatoriu să îndeplinească mai multe condiții. În primul rând, ciobanii pot primi la stână doar mioare înmatriculate, sănătoase ( să nu aibă boli infecțioase ce se pot transmite prin lapte) și verificate de veterinari. De asemenea, aceștia trebuie să ia măsuri pentru prevenirea contaminării apei, solului din incinta stânei, precum și a aerului, astfel încât produsul final obținut să nu fie afectat în vreun fel. Ciobanul este responsabil să asigure bunăstarea animalelor și să vegheze asupra stării lor de sănătate. Stâna trebuie să aibă spații separate pentru fiecare activitate în parte, grup sanitar și sursă de apă potabilă, și să se mențină corespunzător din punct de vedere igienic orice echipament utilizat în procesul de producție. Stânele trebuie să aibă spațiu special amenajat pentru închegarea laptelui, un altul pentru depozitarea ustensilelor, un spațiu separat pentru spălarea găleților și a strecurătorilor și un altul, închis și prevăzut cu plase împotriva muștelor, pentru depozitarea brânzei și a laptelui.





