Este sezonul învierilor, după cum putem băga de seamă. Din ce în ce mai des îl vedem pe micul ecran pe fostul lider al minerilor Miron Cozma, chemat la emisiuni să-și dea cu părerea despre lucrurile mai importante sau mai puțin importante ale țării. Dacă minele s-au închis, dacă acest ins a fost și el închis, nu văd de ce i se face din nou respirație televizată gură la gură.
Unii dintre dumneavoastră ar putea obiecta că la câți infractori se perindă pe rogojina posturilor de televiziune, unul în plus nici nu mai contează. Așa e. Dar acest infractor deosebit de periculos trebuie tratat cu maximă atenție. El e un caz special. Pentru că cea mai neagră pagină din istoria României postrevoluționare el cu ortacii lui au scris-o.
Tânăra generație nu știe ce s-a petrecut la mineriade. Nu știe de devastările de la Universitate, nu știe de crimele și de violurile de atunci. Nu știe că ziarul „România liberă” a fost interzis de mineri, că așa au vrut ei. Nu știe de sloganurile strigate, din care s-au detașat incalificabilul „Moarte intelectualilor!” și grobianul „Noi muncim, nu gândim”.
Pentru tânăra generație, Miron Cozma e un fel de joc energizant pe calculator, unde dacă omori un student iei 50 de puncte, dacă violezi o domnișoară capeți o sută de puncte, iar dacă doar spargi un cap primești un singur punct.
Dacă Che Guevara, un criminal ordinar în esență, a ajuns sex-simbol, probabil că nici ăsta nu e departe. Are toate atuurile să fie mâine imprimat pe tricouri. Poartă floace poetice unse cu margarină ori chiar cu unt și mai scrie și versuri, înclinație pe care și-a descoperit-o în anii romantici de pușcărie. Tot prostul și infractorul e poet în România.
Cu siguranță că Miron Cozma este propulsat în atenția publică de anumite cercuri de interese. Că doar nu s-a dus el să se autopropună la televizor. Cine sunt acele cercuri de interese și ce urmăresc ele?
Nu știu. Ceea ce sigur știu este că ele nu doresc binele României.
Acest text este un pamflet și trebuie tratat ca atare.