Cinci persoane din județ infectate cu Salmonella fac obiectul unui studiu în care este implicată Direcția de Sănătate Publică Suceava. Studiul a fost demarat de DSP Suceava la propunerea Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile și se desfășoară în colaborare cu instituțiile similare din județele Brașov, Călărași, Covasna, Constanța, Dolj, Iași, Prahova, Mureș și Sibiu.
„Este vorba de un studiu sero-epidemiologic asupra susceptibilității la infecția cu Salmonella și Campylobacter, efectuat pe cinci persoane din județ infectate cu această bacterie, care își propune să urmărească dinamica dezvoltării anticorpilor la persoanele infectate. Noi recoltăm probe de sânge pacienților, dar numai cu acordul lor scris și după ce îi informăm despre ce este vorba. Recoltările se fac la una, trei și șase luni, pentru a vedea de ce unele persoane sunt mai susceptibile decât altele la aceste infecții. Deocamdată, suntem la faza culegerii probelor de la patru persoane infectate. Încă una a fost depistată ieri, respectiv o persoană de 73 de ani, dar cu patologie digestivă asociată”, a explicat directorul adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu.
Infecțiile cu Salmonella sunt printre cele mai răspândite boli de tip alimentar
Potrivit medicului, intervalul de timp prevăzut în studiu pentru obținerea probelor de sânge este iunie 2011- 31 martie 2012, iar probele recoltate de la pacienți urmează a fi lucrate la laboratorul Institutului Național de Sănătate Publică. Acest studiu vine în continuarea celui realizat în 2007, în care țara noastră a fost implicată alături de alte șapte state europene, și care urmărea obținerea unor estimări ale incidenței infecțiilor cu Salmonella și Campylobacter.
De la începutul anului, DSP Suceava a contabilizat mai multe cazuri de infecție cu Salmonella. Două dintre acestea au fost semnalate săptămâna trecută, la doi minori din Panaci. Copiii, o fată de 10 ani și un băiat de 12 ani, s-au îmbolnăvit după ce au băut apă dintr-un pârâu care traversează localitatea. Apa pe care au înghițit-o copiii era contaminată cu Salmonella, o bacterie ce provoacă diaree, dureri abdominale, greață, vărsături, febră, dureri musculare și frisoane.
Infecțiile cu Salmonella sunt printre cele mai răspândite boli de tip alimentar, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau apă infectată.
Orice tip de mâncare poate fi contaminat cu această bacterie. Alimentele care transmit cel mai adesea Salmonella sunt carnea (în special de pui), ouăle și produsele lactate. Majoritatea produselor contaminate arată și miros normal.