Odată cu dezvoltarea recentă a științelor care pun accentul pe principiile alimentației sănătoase, nutriționiștii britanici au alcătuit o listă cu cinci mituri pe care persoanele aflate la dietă ar trebui să le aibă în vedere înainte de a începe un anumit regim alimentar, relatează ivillage.com.
Exercițiile fizice, controlul porțiilor zilnice alimentare și principiile generale ale unei alimentații sănătoase necesită o mare putere de voință din partea persoanelor care doresc să beneficieze de pe urma unei diete sănătoase. Oamenii nu doresc să dea greș atunci când încep un regim alimentar, din acest motiv, nutriționiștii britanici au alcătuit lista celor cinci mituri principale din alimentația actuală, de care ar trebui să se țină cont înainte de a începe un anumit regim.
Mitul 1: Toate fructele oferă avantaje nutriționale egale
Bazându-se pe această impresie, multe persoane au constatat în perioadele de vară că nu se puteau sătura din cantitățile prescrise de pepene roșu, ajungând să consume în cele din urmă o jumătate de pepene roșu în fiecare zi. Organismul lor primea astfel sute de calorii și în cele din urmă, în loc să slăbească, acele persoane s-au îngrășat. Motivul acestei luări în greutate nu a constat în faptul că pepenele roșu nu ar reprezenta o opțiune alimentară sănătoasă, ci în faptul că au mâncat cantități mult prea mari. Gustul dulce al pepenelui roșu face ca acest fruct să reprezinte un substitut excelent pentru desert, însă conținutul său ridicat de apă nu conferă senzația de sațietate. Persoanele care doresc să slăbească sau să își mențină greutatea corporală la același nivel, trebuie să consume pepene roșu în cantități moderate.
Cele mai sănătoase fructe prezintă un conținut scăzut de zahăr și sunt bogate în fibre, așa cum este cazul grepfruitului, bogat totodată și în enzime care ard grăsimile. Un măr pe zi reprezintă o altă alegere excelentă, deoarece merele au puține calorii și grăsimi, conținând în același timp o serie de enzime care dau senzația de sațietate. O altă opțiune sănătoasă este banana, care are un conținut ridicat de fibre și reprezintă alimentul ideal între mese.
Mitul 2: Ciocolata este dăunătoare
Nimic nu este mai departe de adevăr. De fapt, ciocolata este considerată de mulți nutriționiști drept un „super-aliment”, iar o tabletă de ciocolată consumată de câteva ori pe săptămână reprezintă o alternativă sănătoasă. Este important de reținut totuși faptul că nu toate sortimentele de ciocolată sunt fabricate după aceeași rețetă, avantajele lor diferind în funcție de ingredientele folosite.
Batoanele de ciocolată din comerț sunt de cele mai multe ori delicioase, însă, în cea mai mare parte a cazurilor, nu au acel tip de ciocolată potrivit dietelor. Beneficiile ciocolatei provin din flavonoizii și antioxidanții din pudra de cacao, prezenți în concentrații ridicate în ciocolata neagră. Sortimentele de ciocolată în care concentrația de cacao este de peste 60% sunt cele mai sănătoase. Din păcate, ciocolata cu lapte și ciocolata albă nu prezintă aceste beneficii, iar multe dintre tabletele de ciocolată aflate în comerț conțin cantități suplimentare de zahăr, grăsimi, sirop și conservanți.
Mitul 3: Trebuie să evitați toate restaurantele de tip fast food
Multe dintre restaurantele de tip fast food s-au conformat tendinței mondiale de pe piața alimentară și au introdus în meniurile lor diverse preparate considerate opțiuni alimentare sănătoase. Oferind în prezent diverse sortimente de supe și numeroase tipuri de salate vegetariene, restaurantele fast food au ajuns la concluzia că zilele în care meniurile lor se bazau pe cartofi prăjiți unsuroși și pe hamburgeri cu multă grăsime sunt de mult apuse.
Multe dintre aceste restaurante oferă în meniurile lor cartofi copți, pui pe grill în folie și chiar porumb fiert sau copt. Există însă în continuare o serie de „capcane” alimentare, deoarece aceste alimente sănătoase sunt adeseori propuse cu glazuri sau topinguri bogate în zahăr, sare sau grăsime. De exemplu, cartofii reprezintă o sursă excelentă de vitamine și minerale și conțin doar 150 de calorii. Ei sunt însă adeseori serviți împreună cu diverse topinguri considerate „periculoase” pentru sănătate, precum unt, smântână sau sosuri, care ridică semnificativ numărul de calorii consumate, crescând totodată concentrația de grăsimi. În cazul în care aveți dubii, solicitați eticheta nutrițională a preparatului comandat, care, începând din 2010, a devenit obligatorie în multe dintre restaurantele de tipul fast food.
Mitul 4: Salatele vă ajută să slăbiți
Această afirmație poate fi adevărată, însă ar trebui să încercați să vă amintiți mai întâi dacă ați reușit vreodată să mâncați un bol plin de salată, fără sosuri și fără topinguri. Salatele servite de restaurante conțin bucăți de șuncă, crutoane, bucăți de pui prăjit și diverse sosuri bogate în grăsimi și calorii. Pe de altă parte, dacă alegeți să mâncați doar frunzele din salată, senzația de foame va reapărea cu siguranță peste câteva ore și riscați în cele din urmă să mâncați mai mult decât v-ați propus.
Regula de aur a salatelor: O salată sănătoasă constă într-o varietate de legume, verdețuri amestecate și diverse semințe, dense din punct de vedere nutrițional, precum boabele de mazăre, de fasole sau migdalele. Folosiți o linguriță de oțet pe post de sos.
Mitul 5: O concentrație mică de grăsimi înseamnă că nu este nevoie de controlul porțiilor
Atunci când citiți cuvintele „conținut scăzut de grăsimi” sau „fără grăsimi” pe eticheta unui produs, ar trebui să fiți extrem de atent. Contrar părerii generale, acești termeni nu înseamnă neapărat că produsele în cauză sunt sănătoase. În anumite cazuri, aceste alimente conțin același număr de calorii ca și versiunile lor obișnuite, deoarece producătorii adaugă zahăr pentru a suplini gustul pierdut prin îndepărtarea grăsimilor. Mai mult zahăr înseamnă mai multe calorii, care pot duce la creșterea în greutate.
Adițional, grăsimile pot fi comercializate în forme variate, dintre care unele pot fi benefice pentru sănătate, precum cele monosaturate, care se găsesc în semințe și în uleiul de măsline. Grăsimile reprezintă totuși o parte esențială din orice dietă sănătoasă.
În orice caz, controlul porțiilor zilnice este obligatoriu. Controlul caloriilor consumate comparativ cu numărul caloriilor arse reprezintă cheia oricărei diete. Secretul unui regim alimentar sănătos constă în consumul zilnic al unor porții rezonabile de alimente cu un conținut sărac în grăsimi nesănătoase dar care au o valoare mare nutrițională. De exemplu, ar fi de preferat să mâncați o pungă de migdale decât un pachet întreg de biscuiți „fără grăsimi”.