Cinci legume rare, pentru sezonul de toamnă



Sosirea sezonului de toamnă aduce o serie de legume valoroase din punctul de vedere al aportului nutritiv în dieta zilnică, care în același timp sunt și foarte gustoase, informează ivillage.com.
Sezonul de toamnă se caracterizează prin legume care pot fi găsite mai greu în restul anului, deoarece perioada lor de maturitate este atinsă abia începând cu luna septembrie. Folosite în rețetele culinare în special pentru frunzele și tulpinile lor, acestea sunt bogate în vitaminele A și C, în potasiu, adăugând o savoare cu totul specială multora dintre rețetele de toamnă.
Nutriționiștii americani au alcătuit un Top 5 al celor mai apreciate legume în acest sezon de toamnă.
Bok Choy este o specie de varză chinezească, renumită pentru frunzele ei verzi, strălucitoare, și pentru tulpina ei albă. Pentru a profita de aroma sa, folosiți varza în aceeași zi în care ați cumpărat-o. Tăiați tulpina în rondele, pe care le puteți servi într-o salată asortată, alături de frunzele Bok Choy, sau le puteți servi într-un bol împreună cu semințe coapte, sau supă de pui. Puteți să căliți timp de un minut rondelele din tulpină, apoi cele obținute din frunze și să le serviți cu sos de soia, ghimbir sau usturoi.
Anghinarea de Ierusalim este o legumă asemănătoare ghimbirului, care are un gust delicat dacă este consumată crudă și o aromă foarte dulce dacă este coaptă. Tuberculul trebuie să aibă o consistență foarte puternică și o coajă subțire. Îndepărtați cele două extremități, iar apoi tăiați în felii subțire și serviți-le în salate, ca garnitură pentru cartofii prăjiți, sau le puteți fierbe și să le serviți în supă.
Varza de Bruxelles este o legumă rotundă și destul de mică, care aduce culoare în dieta dumneavoastră prin frunzele ei delicate și subțiri. Poate fi păstrată până la zece zile în frigider, înainte de a fi folosită în rețetele culinare. Îndepărtați cotorul și tăiați frunzele în patru bucăți egale. Le puteți prepara prin călire timp de două minute sau să le serviți în stare naturală într-o salată. Puteți să le folosiți și ca garnitură pentru friptură, adăugându-le în tava din cuptor, alături de alte legume și de carnea de pește sau pui.
Păstârnacul este o legumă destul de neglijată în bucătăria europeană, asemănătoare cu morcovul, având o culoare bej pal. Evitați să cumpărați tulpinile prea lemnoase, aveți grijă să le alegeți pe cele moi și cu coajă subțire. Îndepărtați extremitățile și tăiați tulpina de păstârnac în rondele. Le puteți prepara înăbușite, la foc mic, să le fierbeți în supă, sau să le folosiți ca un potențator de gust pentru cartofii fierți.
Măcrișul este o plantă asemănătoare cu pătrunjelul, care adaugă un gust picant în orice tip de salată și își păstrează aroma în orice combinație de plante și de legume, potrivindu-se foarte bine cu merele, nucile, brânza și sfecla roșie. Alegeți frunzele mici, strălucitoare, de culoare verde închis. După spălare, le puteți tăia mărunt și presăra peste salată, împreună cu brânză rasă sau iaurt.



Recomandări

Peștele gras, legumele cu frunze verzi, carnea de porc, nucile și fasolea ajută să ne păstrăm ochii sănătoși

Peștele gras, legumele cu frunze verzi, carnea de porc, nucile și fasolea ajută să ne păstrăm ochii sănătoși. Foto protv.ro
Peștele gras, legumele cu frunze verzi, carnea de porc, nucile și fasolea ajută să ne păstrăm ochii sănătoși. Foto protv.ro

Peștele gras, legumele cu frunze verzi, carnea de porc, nucile și fasolea ajută să ne păstrăm ochii sănătoși

Peștele gras, legumele cu frunze verzi, carnea de porc, nucile și fasolea ajută să ne păstrăm ochii sănătoși. Foto protv.ro
Peștele gras, legumele cu frunze verzi, carnea de porc, nucile și fasolea ajută să ne păstrăm ochii sănătoși. Foto protv.ro

„Masa caldă” devine „Masă sănătoasă”. Prânz fără prăjeli, aditivi și conservanți, la 15 lei, pentru peste 4.000 de elevi

Târgul caritabil „Toamna rodește fapte bune”. „Săptămâna fructelor și legumelor donate”, la Colegiul Tehnic Rădăuți