Cu toții am auzit proverbul „Un măr pe zi ține medicul departe”. Beneficiile unei diete bogate în mere sunt multiple: pierderea în greutate, dinți albi și sănătoși, prevenirea unor tipuri de cancer sau a maladiei Alzheimer, reducerea colesterolului sau a riscului de diabet.
Însă există și lucruri mai puțin știute despre mere, scrie Huffington Post:
1. Merele pot provoca reacții alergice
Când ne gândim la alergiile provocate de alimente, ne gândim de cele mai multe ori la alune, scoici sau ouă. Însă nici alergiile provocate de mere nu sunt neobișnuite. Experții consideră că polenul care se găsește pe suprafața merelor este cel care provoacă o reacție alergică și nu vreo substanță din interiorul fructului.
2. Merele reprezintă o dietă în sine
În ciuda numărului redus de calorii, un măr induce senzația de sațietate datorită conținutul ridicat de apă și fibre. Însă merele mai au un avantaj: în baza unor experimente pe șobolani, s-a descoperit că acidul ursolic, ce se găsește în coaja fructului, ajută la reducerea țesutului adipos brun și reduce obezitatea.
3. Diversitatea merelor
Merele sunt cele mai diversificate plante de pe Terra. Potrivit unui expert în mere, Rowan Jacobsen, numai în Statele Unite ale Americii au fost descoperite 16.000 de tipuri de mere. Însă, potrivit Departamentului american privind Agricultura, datele indică 2.450 de tipuri de mere.
4. O treime dintr-un măr este risipită
Dacă un măr este consumat circular, în jurul miezului, se risipește aproximativ 30 la sută din pulpa fructului, ceea ce înseamnă între 20 și 30 de calorii din cele 95 pe care le conține un măr.
5. Merele sunt pline de aer
Potrivit unor informații care circulă pe Internet, 25 la sută dintr-un măr este reprezentat de aer, însă potrivit unor studii cifra este de 18 la sută.