Cinci greșeli zilnice care ne pun în pericol sănătatea



Comportamente obișnuite, cotidiene, pe care le considerăm inofensive – ori chiar sănătoase – pot fi de fapt, nocive pentru starea noastră de sănătate, pe termen lung. Iată 5 dintre aceste comportamente riscante zilnice, explicate de specialiștii americani.
7 dimineața: vă spălați pe dinți îndată după micul dejun
Spălarea pe dinți imediat după masă, cândva recomandată, este azi considerată dăunătoare de către medici. În special după ce ați mâncat alimente acide – fructe, sucuri – spălarea imediat după terminarea mesei poate slăbi smalțul dinților, spune Mark Wolff, de la Colegiul de Stomatologie al Universității New York. Deteriorarea smalțului poate duce la apariția petelor pe dinți și a unor crăpături ale smalțului, care creează condiții pentru apariția cariilor.
Dacă nu v-ați spălat înainte de micul dejun, e preferabil să vă clătiți gura cu apă după ce ați mâncat și să așteptați 40 de minute după masă (timpul necesar calciului din salivă pentru a remineraliza smalțul dentar), apoi să vă spălați pe dinți.
8.30 dimineața: mergeți la serviciu cu geamul de la mașină deschis
Mai ales în cazul în care faceți naveta cu mașina, parcurgând deci distanțe lungi, poluarea de pe șosele poate fi extrem de nocivă. Pe autostrăzi, nivelul poluării poate fi de 10 ori mai mare decât într-o zonă rezidențială, spune Scott Fruin, specialist care studiază influența factorilor de mediu asupra sănătății la University of Southern California. Gazele de eșapament pot contribui la apariția durerilor de cap, a cancerului și a bolilor de inimă. Închideți geamurile la mașină și folosiți funcția de recirculare a aerului condiționat, recomandă specialistul; această măsură poate reduce expunerea la particulele de carbon din aer de 4 ori.
1 după-amiază: vă încălziți mâncare la microunde într-un recipient de plastic.
Chiar dacă folosiți un recipient din plastic care nu conține bisfenol-A (BPA), plasticul mai conține și alte substanțe, precum ftalații, care pot trece în alimente, putând să afecteze spermatozoizii și să dezechilibreze sistemul endocrin, spune Germaine Buck Louis, director al National Institutes of Health din SUA.
Transferați mâncarea într-un recipient de sticlă înainte de a o încălzi în cuptorul cu microunde de la serviciu sau aduceți-o caldă de acasă, într-un termos.
7.30 seara: mergeți cu mașina acasă după „Happy Hour”
După deconectarea la un pahar de băutură, împreună cu colegii de serviciu, este riscant să conduceți mașina. Persoanele cu alcoolemie de numai 0,7% au o probabilitate cu 46% mai mare de a avea un accident rutier, comparativ cu cele care nu au băut nimic înainte de conduce, arată un studiu realizat la Universitatea Califonia, San Diego.
Recomandarea specialistului: vă puteți scădea alcoolemia cu 30% dacă mâncați înainte de a bea, spune Aaron White, de la National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism.
Atenție! Această recomandare este aplicabilă șoferilor din SUA, unde limita legală a alcoolemiei la volan este 0,8%, nu și celor din România, unde toleranța este zero în ceea ce privește consumul de alcool la volan.
10.30 seara: vă verificați e-mail-ul înainte de a merge la culcare.
Managerii care își folosesc smartphone-ul pentru treburi de serviciu după ora nouă seara se trezesc buimăciți, arată un studiu realizat la Universitatea din Florida. Efectele luminii ecranelor asupra somnului sunt bine documentate: utilizarea acestora până cu puțin timp înainte de culcare perturbă somnul. Iar perturbarea somnului este corelată cu creșterea riscului apariției a numeroase boli, de la maladii cardiovasculare la diabet, demență și cancer.
Renunțați la computer, tabletă, telefon mobil cu cel puțin o oră înainte de culcare. Închideți funcția de „notificare” a e-mail-ului după ora 9 seara; dacă e ceva într-adevăr urgent, puteți fi sunat la telefon.
Sursa: Fox News – descopera.ro



Recomandări