DSP

Cinci focare de tuberculoză în județ: două în colectivități și trei familiale



Dr. Cătălina Zorescu: În forma activă a tuberculozei, apar și simptomele, iar infecția poate fi răspândită
Dr. Cătălina Zorescu: În forma activă a tuberculozei, apar și simptomele, iar infecția poate fi răspândită

Acțiuni de prevenire a tuberculozei, o boală care reapare în forță, vor fi organizate toată săptămâna în județ. Evenimentele se adresează tinerilor și vor avea loc miercuri și joi la Colegiul Tehnic „Al. Ioan Cuza” din municipiul Suceava, unde sunt vizați elevii de clasa a IX-a, și vineri la școala generală din Călinești – Șerbăuți. În cadrul manifestărilor organizate cu ocazia zilei mondiale a tuberculozei, marcată astăzi, 24 martie, vor fi vizionate materiale video și vor fi împărțite broșuri și pliante.
Statisticile Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava arată că, anul trecut, 491 de persoane din județ au fost tratate de TBC, cu 49 mai multe decât în 2012. Evidențele precizează că, în 2013, în județ a evoluat un focar de tuberculoză în colectivitate, cel de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară din municipiul Suceava, cu patru cazuri în rândul elevilor. Alte trei focare au fost familiale și au izbucnit la Stroiești, Pătrăuți și Adâncata, fiecare numărând câte șase până la 14 cazuri. Anul acesta, în ianuarie, un focar mai vechi de TBC s-a reactivat la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Costâna, unde până în prezent au fost confirmate nouă cazuri de boală, opt la asistați și unul la personal.
Tuberculoza este a doua cauză infecțioasă de deces din lume, după SIDA
Potrivit directorului adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, tuberculoza afectează preponderent populația adultă. În prezent, la nivel global există opt milioane de cazuri de TBC simptomatic, iar trei milioane de decese se înregistrează în fiecare an. Astfel, tuberculoza este a doua cauză infecțioasă de deces din lume, doar SIDA făcând mai multe victime. Se estimează că o treime din populația lumii este infectată cu bacilul Koch, care dă boala, iar la circa 5-10% dintre persoane infecția latentă progresează într-o formă de boală activă.
Conform Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), România rămâne țara din UE cu cele mai multe cazuri de TBC: peste 34.000 în 2013, dintre care 1.500 cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă. Aproximativ 1.200 de persoane mor anual în țară din cauza acestei maladii. Pe județe, Dolj, Mehedinți și Olt înregistrează cele mai multe cazuri, iar Harghita, Covasna și Sibiu cele mai puține. Suceava se situează la mijlocul clasamentului în ceea ce privește incidența acestei afecțiuni în rândul populației.
Debutul bolii este ușor și poate rămâne nesesizat de pacient
Tuberculoza este dificil de sesizat într-o primă fază, și asta deoarece debutul infecției este în general ușor și ca atare rămâne nesesizat de pacient. Dacă în organism este prezentă forma latentă a TBC-ului, nu există simptome și boala nu poate fi răspândită altor persoane, spune dr. Cătălina Zorescu. În schimb, dacă există forma activă a tuberculozei, apar și simptomele, iar infecția poate fi răspândită. Tipul simptomelor este în concordanță cu tipul de tuberculoză, fie pulmonară (cel mai comun), fie în altă parte a corpului (tuberculoza extrapulmonară). Simptomele tuberculozei active apar treptat și se desfășoară pe o perioadă de câteva săptămâni sau luni. Semnele obișnuite constau în tuse însoțită de mucus gros, câteodată cu sânge (spută), pe o durată de aproximativ două săptămâni, bătăi rapide ale inimii (tahicardie), creșterea în volum a ganglionilor limfatici din regiunea gâtului, febră, frisoane și transpirații în timpul somnului. Alte simptome sunt oboseala și slăbirea forței fizice, pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate fără motive explicabile, dar și scăderi ale amplitudinii respirației, dureri în piept.
După două săptămâni de tratament bolnavul de TBC nu mai este contagios
În general, după două săptămâni de tratament cu antibiotice nu mai este posibilă transmiterea infecției către alte persoane, adică bolnavul nu mai este contagios, adaugă dr. Cătălina Zorescu. Oprirea tratamentului medicamentos poate cauza însă întârzierea vindecării și, de asemenea, reapariția bolii. Recidivele pot surveni la 6 – 12 luni de la întreruperea terapiei, iar reluarea medicației este absolut necesară. Pe de altă parte, neadministrarea tratamentului până la capăt, adică oprirea lui într-un anumit punct, poate duce la creșterea capacității bacteriei de a dezvolta rezistență, făcând tratamentul ulterior mai dificil.
Fără tratament, forma activă a tuberculozei poate produce complicații serioase, cum ar fi cavități în parenchimul pulmonar. Aceste zone bolnave ale plămânului pot cauza sângerări, dar și suprainfecții cu alte tipuri de bacterii și formarea de abcese (cavități pline cu puroi). De asemenea, pot produce un orificiu care se formează între căile aeriene apropiate, așa numita fistulă bronho-pleurală, precum și dificultăți în respirație din cauza căilor aeriene blocate.



Recomandări

Peste 300 de oameni au fost vaccinați antirabic în județul Suceava, de la începutul anului, după ce au fost mușcați de animale