În câteva luni de zile, Suceava va deveni județul cu cele mai mari abatoare de carne din țară.
Aflate în curs, lucrările de construcție a celor cinci abatoare au ajuns pe ultima sută de metri, iar până în septembrie acestea urmează să intre pe piață.
Realizate pentru a corespunde în totalitate normelor Uniunii Europene, abatoarele nu vor prelua doar animalele din județ, ci din toată Europa.
Pentru început se speră ca bovinele din Ucraina să ajungă la abatoarele din Suceava, asta deoarece nici una din unitățile de profil din țara vecină nu este certificată să-și valorifice produsul pe piața europeană.
Carne de la noi, în hypermarketuri și peste tot în Europa La începutul acestei săptămâni, echipe de control ale Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava au efectuat o vizită fulger la cele cinci abatoare aflate în construcție. Inspectorii sanitar-veterinari sunt mulțumiți de ceea ce au văzut, lucrările fiind în graficul stabilit inițial.
„Extraordinar este că imediat ce primul abator va fi deschis, spre UE vor pleca în sfârșit primele tiruri cu carcase de animale sacrificate, la noi, în Bucovina. Oamenii vor avea de acum încolo unde să-și sacrifice animalele în condiții excelente, iar din marile magazine vom putea cumpăra carne proaspătă de la noi, nu doar adusă din alte părți”, a declarat Petrea Dulgheru, șeful DSVSA Suceava.
Cum cel puțin la capitolul bovine, județul Suceava stă foarte bine, 15% din efectivele de vaci din țară sunt crescute la Suceava, investitorii nu își fac probleme cu privire la animalele pe care le vor procesa.
Doctorul Petrea Dulgheru le-a recomandat totuși patronilor abatoarelor să-și deschidă în următorii ani mai multe ferme adiacente de creștere a animalelor, care să asigure un stoc de rezervă pentru ca numărul de animale sacrificate zilnic să poată fi menținut constant.
Abator gigant, de 6 milioane de euro Realizate prin proiecte SAPARD și respectând toate normele UE până la ultimul detaliu, abatoarele au presupus investiții mari.
Unul dintre abatoare va fi un adevărat gigant, având toate șansele să devină cea mai mare unitate de profil din țară.
Abatorul aparținând SC Ancarol SRL, amplasat în Gura Humorului, în mare parte deja ridicat, reprezintă o investiție de nu mai puțin de 6 milioane de euro. Aici ar urma să fie sacrificate și foarte multe animale de peste hotare. Zilnic, la capacitate maximă, acest abator va putea sacrifica câteva sute de animale.
1000 de animale sacrificate zilnic La Ilișești, SC Prodincom SRL va deschide până în toamnă un abator în care se investesc 2 milioane de euro.
Pe lista certitudinilor din acest an se mai găsește și abatorul Avastar Roșcani, în care se investesc 7,5 milioane de lei. Aici toate construcțiile și dotările sunt aproape finalizate.
Și în Călinești urmează să fie deschis un abator, aparținând SC Nicșan SRL, care presupune o investiție de 3,2 milioane de lei.
Cel mai avansat din punct de vedere al lucrărilor este abatorul ce va fi deschis de SC Killer SRL la Horodnic de Jos. Aici, și instalațiile de frig au fost deja aduse, iar cel târziu în luna mai, modernul abator ar urma să fie inaugurat. În acest caz este vorba de o unitate mai mică, cu o investiție de 1,2 milioane de euro.
Conform doctorului Petrea Dulgheru, cele patru abatoare vor putea sacrifica zilnic peste o mie de animale.






