Experiență

Cina pe întuneric – o nouă provocare în materie de restaurante



Cina pe întuneric - o nouă provocare în materie de restaurante
Cina pe întuneric - o nouă provocare în materie de restaurante

Dacă v-ați săturat de obișnuitele restaurante, încercați să mâncați pe întuneric. Renunțarea la simțul văzului și concentrarea asupra gustului este experiența pe care o propunere lanțul de restaurante ‘Dans le noir’.
După succesul de care s-a bucurat la New York, Paris, Londra sau Berlin, patronul lanțului de restaurante a deschis un astfel de local la Moscova. Ideea unui astfel de local îi aparține omului francez de afaceri, Edouard De Broglie, în al cărui restaurant întunericul este la el acasă. Localul se numește ‘Dans le noir’, iar în incinta lui este interzisă folosirea telefonului celular sau aprinderea unei țigări, toate acestea putând ‘distruge’ atmosfera întunecată din restaurant. O altă curiozitate a acestui tip de restaurante este că în ceea ce-i privește pe chelneri, aceștia sunt toți persoane nevăzătoare.
O experiență inedită
‘Servirea mesei în întuneric total este o experiență cu totul diferită: simțul gustului poate juca diverse feste. Mulți clienți nu reușesc să distingă gustul de pește de cel de carne’, a declarat Iuri Radkoviets, managerul lanțului de restaurante.
Clienții au parte doar de un singur moment de lumină: la intrare, atunci când au posibilitatea de a consulta meniul și unde sunt instruiți în legătură cu regulile pe care trebuie să le respecte. După aceea, ei sunt acompaniați la masă de unul dintre chelnerii nevăzători, trecând printr-un coridor semiluminat, pentru a se obișnui cu întunericul. Clienții nu au nici cea mai mică idee despre cum arată felurile de mâncare comandate Orice mișcare a clienților, inclusiv deplasarea la toaletă este făcută cu ajutorul chelnerilor. De asemenea, pentru a evita incidentele, vesela este realizată din materiale incasabile.
Teoria din spatele conceptului sugerează că, fără vedere, celelalte simțuri devin mult mai ascuțite: mirosul este mai puternic, iar oamenii sunt mai receptivi la diferențele de textura, consistență, temperatură și stimulare a papilelor gustative. Mâncatul în întuneric permite evidențierea subtilităților din arome și gusturi, care altfel pot fi trecute ușor cu vederea.
Un eveniment social
Servirea mesei într-un astfel de restaurant nu este doar o experiență culinară, ci și un eveniment social: mai multe persoane, care se cunosc puțin sau deloc, sunt adunate în jurul unei mese și sunt obligate să se concentreze nu doar asupra mâncării, ci și asupra conversației cu comesenii. În opinia lui De Broglie, acesta este un mod ca oricare altul de a stabili relații lipsite de prejudecăți cu persoanele care ne sunt aproape în momentul respectiv. ‘Nevăzându-le, le putem judeca doar după ceea ce spun’, a spus De Broglie.
Servirea unei mese într-un astfel de local durează, cum era de așteptat mai mult decât de obicei, aproximativ o oră jumătate. După ce au terminat de mâncat, clienții sunt conduși într-un bar luminat, unde au posibilitatea de a schimba opinii. Printre posibilitățile de alegere ale clienților este și aceea de a comanda un ‘meniu surpriză’, care le va lăsa mari semne de întrebare legate de produsele pe care le-au consumat. (Click News)



Recomandări

Cockteil… cu amor, umor și poezie. De la Petru cel Mare la Vladimir Vîsoțki