Aplicații externe
– Nevralgii – se pun pe locurile afectate comprese fierbinți cu infuzie concentrată (3 lingurițe la jumătate de cană de apă) de cimbru de grădină.
– Răni – se fac spălări cu infuzie concentrată (3 lingurițe la o cană de apă) de cimbru. Are efecte antiinfecțioase și cicatrizante ușoare.
– Crampe musculare (cîrcei) – se fac băi locale cu infuzie cît mai caldă de cimbru de grădină. Aplicația durează 15-20 de minute și are efecte relaxante și decongestionante.
Precauții și contraindicații
Bolnavii de ulcer gastric și de gastrită hiperacidă vor folosi în doze mici această plantă, întrerupînd imediat tratamentul dacă apar semne ale agravării bolii.
Preparate din cimbru
(de cultură și de grădină)
Pulberea
Se obține prin măcinare cît mai fină cu rîșnița electrică de cafea. Depozitarea pulberii de cimbru se face în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase și reci, pe o perioadă de maximum 2 săptămîni (deoarece uleiurile sale volatile se evaporă foarte rapid). De regulă se administrează de 3-4 ori pe zi cîte un sfert – o jumătate de linguriță rasă, pe stomacul gol.
Uleiul volatil
Se obține doar prin procedee industriale, în magazinele și farmaciile naturiste fiind disponibil gata preparat uleiul volatil de cimbru de cultură. Se administrează de regulă cîte 3 picături de ulei de cimbru dizolvate într-o linguriță de miere, de 2 ori pe zi, în cure de 5-10 zile. La copiii între 8 și 10 ani doza se înjumătățește, iar la cei între 5 și 8 ani se administrează o singură picătură, de două ori pe zi.
Extractul alcoolic
Se pun într-un borcan cu filet cincisprezece linguri de pulbere de cimbru, peste care se adaugă două pahare (400 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic și se lasă să macereze vreme de două săptămîni, după care se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluțe mici, închise la culoare. Se administrează din acest remediu cîte 50 de picături diluate în puțină apă, de patru ori pe zi.
Maceratul la rece
Se pune seara într-un pahar (200 ml) de apă o linguriță rasă de cimbru și se lasă să macereze pînă dimineața, cînd se filtrează. Se administrează zilnic 2-3 pahare din acest preparat.
Infuzia fierbinte
Se folosește foarte rar, cele mai puternice proprietăți avîndu-le pulberea și uleiul volatil. Se prepară prin opărirea unei lingurițe de pulbere de cimbru cu o cană de apă, după care amestecul se lasă acoperit să infuzeze vreme de 10-15 minute și apoi se filtrează. De regulă, se administrează cît mai caldă posibil.
Acest articol a fost preluat din revista Formula As