Concluzii

Chioșcurile din școli, adevărate „bombe calorice”



Gabriela Crețeanu: „În aceste chioșcuri ar trebui să existe doar iaurturi, fructe și legume”
Gabriela Crețeanu: „În aceste chioșcuri ar trebui să existe doar iaurturi, fructe și legume”

Chioșcurile din școli sunt adevărate „bombe calorice”, orele de sport ar trebui să fie permisive, iar brânza topită scoasă din programul „Laptele și cornul”. Acestea sunt câteva din concluziile desprinse ieri, cu ocazia unei mese rotunde cu tema „Parteneri pentru sănătate:cum să investim în păstrarea sănătății populației județului nostru”, găzduite de Prefectura Suceava. Manifestarea a fost organizată în cadrul proiectului național “Creșterea accesului la servicii de prevenție medicală primară pentru copiii și adolescenții din România. Alimentația sănătoasă și activitatea fizică în rândul copiilor și adolescenților din România”, derulat în județ de Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică Suceava, și finanțat de Guvernul Norvegiei.
„Nu avem bani de mere, dar consumăm băuturi răcoritoare carbogazoase scumpe”
Cristina Vladu, lider de proiect, a afirmat ieri că „suntem din ce în ce mai bolnavi, banii din sistemul de sănătate nu mai ajung, iar comportamentele se modifică greu”. „Nu avem bani de mere, dar consumăm băuturi răcoritoare carbogazoase scumpe. Aceste firme au și un marketing agresiv, în schimb noi nu știm să vindem un comportament sănătos”, a spus Cristina Vladu, adăugând că, în opinia ei, nu doar Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică ar trebui să ia măsuri în acest sens, apreciind că „o astfel de sarcină este a societății ca întreg”.
Prezent la manifestare, șeful Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a opinat că o mare responsabilitate în alimentația copiilor o au părinții.
„Degeaba vorbim, dacă părinții le dau bani și îi trimit să mănânce la fast-food”, a spus medicul, subliniind că o mare importanță
asupra sănătății tinerilor o reprezintă mișcarea fizică.
„Orele de educație fizică sunt ocolite de elevi pentru că sunt foarte solicitante. Profesorii spun că baremele sunt impuse de minister, dar trebuie înțeles faptul că nu toți elevii pot face performanță. Ei trebuie doar să facă mișcare” a explicat șeful DSP Suceava.
Brânza topită din programul „Laptele și cornul”, „total neindicată pentru copii”

Discuțiile de la masa rotundă au inclus și chioșcurile din incinta unităților școlare, care, în opinia șefului Centrului Județean de Diabet și Boli Nutriție din cadrul Spitalului Suceava, dr. Gabriela Crețeanu, sunt niște „bombe calorice”. „În aceste chioșcuri ar trebui să existe doar iaurturi, fructe și legume” a spus medicul.
La rândul său, dr. Daniela Cojocaru, specialist în sănătatea publică la DSP Suceava, a arătat că autoritățile centrale nu s-au consultat cu responsabilii din domeniu înainte de a implementa anumite proiecte ce vizează sănătatea copiilor. Medicul a adus drept argument programul guvernamental „Laptele și cornul”, unde este introdusă brânza topită, aliment ce este „total neindicat pentru copii” din cauza compoziției.
„Nu este un produs toxic, dar nu este recomandat pentru copii. Și, în nici un caz nu poate fi mâncat zi de zi”, a spus dr. Daniela Cojocaru.



Recomandări

În caz de inundații, evitați consumul de apă din surse nesigure, recomandă Direcția de Sănătate Publică Suceava

În caz de inundații, evitați consumul de apă din surse nesigure, recomandă Direcția de Sănătate Publică Suceava
În caz de inundații, evitați consumul de apă din surse nesigure, recomandă Direcția de Sănătate Publică Suceava

Primăria Moldovița a inaugurat Școala Gimnazială cu clasele I-VIII, modernizată și dotată complet cu fonduri europene