Rețete de post

Chifteluțe din soia



Se pun la fiert 200 g soia granule (din comerț, nu costă mult), cu puțin delikat, se fierbe puțin, chiar dacă face spumă, câteva minute bune, apoi o lăsăm în același vas să se răcească.
Între timp: curățăm o ceapă, radem pe răzătoarea mică 2 morcovi, o rădăcină de țelină, tocăm un ardei (kapia, gogoșar). Punem o jumătate de pâine la umezit în apă… Reci, strecurăm granulele de soia și le spălăm sub jet de apă în strecurătoarea de legume. Lăsăm să se scurgă bine, tocăm mărar, pătrunjel, frunze de țelină, strecurăm și stoarcem bine pâinea muiată în apă.
Amestecăm: granule fierte, legume, zarzavat tocat, pâine muiată. Dacă compoziția e cam moale, ceva nu s-a scurs foarte bine, atunci adăugăm o cană cu făină albă (nu e o regulă). Amestecăm bine. Modelăm chifteluțe mici. Le prăjim în ulei. Se servesc calde sau reci cu murături, salată verde.
Pește cu legume (pentru zilele când este dezlegare la pește)
Ingrediente (pentru 4 porții):
600 g roșii, sare, piper, 1 lingură pătrunjel verde tocat, 1 lingură busuioc verde tocat, 3 linguri ulei de măsline, 1 căpățână usturoi, 600 g file de pește (șalău, merluciu).
Instrucțiuni:
1) Spălăm roșiile, le tăiem felii și le așezăm într-o formă unsă (rezistentă la foc). Punem sare și piper.
2) Amestecăm verdeață cu uleiul, curățăm usturoiul, iar cățeii se pun întregi, împreună cu uleiul peste feliile de roșii.
3) Încingem cuptorul la 200 grade și lăsăm roșiile să se rumenească circa 5 minute.
4 ) Spălăm fileurile de pește, le zvântăm, punem sare și piper.
5 ) Așezăm peștele peste stratul de roșii și îl ungem cu puțină zeamă (din tavă).
6) Băgăm tava în cuptor timp de 15 min.
Se servește fierbinte, cu o garnitură de cartofi. Deasupra putem presăra puțin busuic tocat.
Vinete umplute
6 vinete, 6 cepe mici, 2 morcovi, 2 rădăcini păstârnac, sare, 2 rădăcini pătrunjel, 2 căpățâni usturoi, 1 legătură verdeață, 1 țelină, 1 pahar ulei, 1 kg. roșii
Vinetele se curăță de coajă, se taie în jumătate pe lungime, se scoate miezul, se opăresc în apa clocotită cu sare și se lasă deoparte. Se curăță restul de legume, rădăcinoasele se dau pe răzătoarea mare, ceapa se toacă, usturoiul se pisează, iar miezul de vinete se toacă. Toate se pun să se înăbușe în 1/2 pahar de ulei și puțină apă. Amestecul se sărează și piperează după gust, se adaugă verdeața tocată și cu el se umplu jumătățile de vinete. Acestea se așează într-o tavă, se pun pește și printre ele felii de roșii, se toarnă uleiul rămas și se dă la cuptor. Sunt gata când scade bine sosul. Se servesc reci. (www.crestinortodox.ro)



Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)