Chifteluțe cu sos picant în stil italian



Chifteluțe cu sos picant în stil italian Foto: hellofresh.co.uk
Chifteluțe cu sos picant în stil italian Foto: hellofresh.co.uk

Se servesc cu paste și sos, sunt simplu de făcut, delicioase și arată foarte apetisant. Chifteluțele cu sos în stil italian (polpetti) reușesc fără probleme chiar și începătorilor în arta culinară, sunt economice și pot reprezenta o variantă perfectă pentru prânzul în familie ori chiar pentru cină. Sunt atât de consistente încât este recomandabil să le servim ca fel unic, în porții medii.
Avem nevoie de:
500 gpaste, 300 g carne tocată de vită, 300 g carne tocată de porc (slabă), 4 felii de pâine, 2 ouă mari, sare, piper, 3 căței mari de usturoi, o legătură de pătrunjel verde sau o lingură pătrunjel uscat, un pumn de parmezan ras fin (preferabil proaspăt ras, sau un cașcaval dens), ulei pentru prăjit, puțină făină albă. Pentru sos: 4 căței de usturoi mari, un ardei iute sau o linguriță boia de ardei iute, o conservă mare de roșii întregi în bulion, o linguriță pastă de tomate, o lingură de busuioc verde sau uscat (sau oregano, pentru cine nu suportă busuiocul), sare, piper, opțional jumătate de pahar de vin roșu sec și o linguriță de unt
Preparare:
Înmuiem feliile de pâine cu apă, le stoarcem bine și le amestecăm cu canea, ouăle, usturoiul, pătrunjelul, sare, piper și brânza rasă. Chiar dacă pare neobișnuit să adăugăm parmezan în chiftele, nu trebuie să renunțăm la acest ingredient, pentru că are dublul rol de a lega compoziția și a aromatiza chiftelele într-un fel unic. Compoziția trebuie să fie destul de densă pentru a ne permite să facem din ea biluțe mici (cât o măslină mare) sau medii. Dacă nu este destul de densă compoziția, punem puțină făină și amestecăm bine. Facem toate chifteluțele și le trecem prin puțină făină. Punem ulei de un deget într-o tigaie neaderentă și, când uleiul este bine încins, rumenim chifteluțele pe toate părțile, apoi le scoatem pe un șervețel de bucătărie, pentru a elimina excesul de ulei. Dacă nu vrem să le prăjim în ulei, le punem pe o tavă cu hârtie de copt și le rumenim în cuptorul bine încins. Punem pastele la fiert în apă cu sare. Într-o tigaie mare punem puțin ulei și usturoiul tocat. Acesta nu trebuie să se ardă. Dacă folosim vin, stingem cu vinul și lăsăm să dea câteva clocote, cât să se elimine alcoolul, apoi turnăm roșiile, ardeiul iute tocat sau boiaua iute, pasta de tomate. Dacă nu folosim vin, stingem direct cu roșiile din conservă. Lăsăm să dea în clocot, apoi mărunțim grosier, cu spatula, roșiile în sos. Lăsăm să scadă sosul, adăugăm după gust sare, piper și busuioc, untul, punem și chifteluțele, iar deasupra punem pastele abia scurse din apa în care au fiert. Secretul unui sos reușit este să ajungă în sos un pic din apa de la paste, care îl va lega ușor. Dăm tigaia deoparte de pe foc, amestecăm ușor și lăsăm acoperit totul 15 minute, pentru ca pastele să se îmbibe de sos. Servim preparatul cald, cu pătrunjel verde și o ninsoare de parmezan ras deasupra.



Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)