Cherchez la femme (9)



Divorțuri.Statistică îngrijorătoare! Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Justiției, în 2018 s-a înregistrat o cifră record de divorțuri în Ucraina. Numărul divorțurilor pronunțate anul trecut a fost de 53.861. Pentru comparație, în 2017 au fost parafate 33.169 de divorțuri, în 2016 – 35.463, în 2015 – 34.230 și în 2014 – 38.377. Totodată, sursa citată scrie că în 2018, în Ucraina au fost înregistrate 229.000 de căsătorii, cu 20.000 mai puține decât în 2017.
Explicație.Cum naiba să se înmulțească banii, din moment ce sunt numai bărbați pe bancnote?
Demascare. „O femeie îmi împărtășește că-și bănuiește groaznic soțul, după decenii de conviețuire: atunci când el face dragoste, a început să stingă, înainte, lumina.” (E. Barbu, „Jurnal”).
Demență.Cum poți duce treptat, discret și nepedepsit o femeie la demență? Îi dai o mulțime de bani, apoi închizi pe termen nelimitat toate magazinele de haine, cosmetice și bijuterii. Stați cuminți, confrați bărbați, renunțați la a visa cu ochii deschiși: cele două condiții sunt aproape imposibil de îndeplinit, mai ales simultan.
Demnitate.Bogdan Ulmu citează replica unui amic, un actoraș… un ”macho” de teatru de provincie: „Am cunoscut și am fost iubit 28 de femei, însă doar două au avut demnitate și… s-au sinucis!”. Sunt de acord cu regretatul meu prieten B.U.: iată o replică adorabilă, demnă de Teodor Mazilu sau chiar de Milan Kundera… ori de C. Bukowski!
Replici.Soția: – Astăzi am fost la doctor și mi-a spus că am sânii ca o fetișcană de 20 de ani. Soțul: – Despre fundul și burta de 45 de ani n-a spus nimic? – Nu, despre tine n-am discutat.
Deosebire.„Diferența principală dintre o femeie și un vulcan este că vulcanul nu își mimează erupțiile.” (Tim Dedopoulos)
Banchet.Ce ne spune, în esență, celebrul „Banchet”, text emblematic, scris de Platon, către anul 385 î.Hr.? Că filosofia (literal: iubirea de înțelepciune) este în esență o „înțelepciune a iubirii”. Vechii elini utilizau pentru a desemna dragostea termenii philia – care exprima iubirea de ceva, și agapé – care desemna iubirea firească a aproapelui. Să nu uităm însă termenul eros, cel mai cunoscut, pentru că denumește iubirea-pasiune, procesul de fuziune totală ce se petrece între doi îndrăgostiți, de obicei bărbat și femeie. Dar nu exclusiv, pentru că – Sapho, Socrate și Alcibiade sunt doar câteva exemple celebre – vechii greci recunoșteau și acceptau și dragostea între parteneri de același sex. Mitul androginului, ființa întreagă, deplină, trăsnită și astfel divizat de un Zeus furios și obligat, astfel, pentru eternitate, să încerce a-și redobândi unitatea pierdută, este unul fundamental. De atunci, femeie și bărbat se caută, se înlănțuie, încearcă să se contopească în căutarea, mereu ratată, mereu repetată, de refacere a întregului, a armoniei primordiale. (”Ecologia iubirii”).
Femei (forte!). ”Pentru a-și asigura în exclusivitate favorurile Aspaziei – deocamdată acordate doar (?) lui Socrate – cel mai strălucit politician și edil al Atenei, Pericle, divorțează, pentru a se putea izola, public și politic, în brațele celei pe care o venera. Se spune că războiul peloponeziac, ce a pus capăt hegemoniei ateniene – istoric acceptat ca fiind declanșat ca o reacție a Spartei și altor orașe-state împotriva «dictaturii» metropolei – a avut o «amorsă» de sorginte pur sexuală: atacul Atenei lui Pericle împotriva Megarei, oraș care ar fi răpit două hetaire din anturajul iubitei sale, Aspazia. Lais din Corint este un alt exemplu de «femeie forte»: după ce acceptă să pozeze sculptorului Miron – vorbindu-i și dezbrăcându-se lasciv -, acesta nu mai poate lucra și sfârșește prin a-i oferi întreaga sa avere pentru o singură noapte în doi. «Modelul» îl refuză însă, categoric! Nici măcar marele orator Demostene nu e mai norocos: aceeași Lais îi cere pentru o «partidă» exorbitanta sumă de zece mii drahme (echivalentul a 5.000 perechi de încălțăminte)! «Moralitate» care n-o împiedică însă pe Lais să se ofere gratuit bărbaților frumoși, între care filozofului sărac lipit pământului Diogene. Cherchez la femme! Lais n-o face însă numai pe gratis. Ea devine astfel atât de bogată, încât finanțează construcția de temple și clădiri oficiale din Atena.” (”Ecologia iubirii”)
Obscuritate.„Obscuritatea sexului feminin este cea a lucrurilor larg deschise: un apel la existență, ca al tuturor găurilor; în sine, femeia cheamă o carne străină care trebuie s-o transforme în plenitudinea de a exista prin penetrare și disoluție” (Jean-Paul Sartre)
Categorii.„Există două categorii de femei: care își înșală bărbatul și care spun că nu-i adevărat” (M. Achard)
Râs.„Îmi place o femeie care râde. Am atunci impresia că vaginul ei urcă până la gură și scapără ca acele focuri de artificii”. (M. de Montherlat)
Cămilă.„Femeia: o cămilă pe care ne-a dăruit-o Dumnezeu ca să putem traversa deșertul” (Coranul)
Morală.„Morala stă dificil într-un pantalon.” (F. Picabia)
Epitaf.„Făcând amor eu am murit / În strânsa-mbrățișare-a unei doamne / Și sufletul mi-am dat chiar fericit / Să mor în locul unde-am fost iubit.”
Plăceri.„Plăcerile seamănă cu ciupercile. Ca să le deguști, trebuie să-ți asumi riscuri” (Hervé Bazin)
Temperament.„Femeile cu temperament sunt atât de rare, încât când apare una, ne grăbim s-o numim isterică.” (Barbey d’Aurrevilly)



Recomandări

Sfințirea pietrei de temelie pentru cel dintâi locaș închinat Schimonahiei Elisabeta Lazăr, pustnica Giumalăului

Sfințirea pietrei de temelie pentru cel dintâi locaș închinat Schimonahiei Elisabeta Lazăr, pustnica Giumalăului
Sfințirea pietrei de temelie pentru cel dintâi locaș închinat Schimonahiei Elisabeta Lazăr, pustnica Giumalăului

„Nunta de Aur” la Fălticeni: Peste 40 de cupluri celebrate pentru 50 de ani de căsătorie în cadrul unui eveniment emoționant

„Nunta de Aur” la Fălticeni: Peste 40 de cupluri celebrate pentru 50 de ani de căsătorie în cadrul unui eveniment emoționant
„Nunta de Aur” la Fălticeni: Peste 40 de cupluri celebrate pentru 50 de ani de căsătorie în cadrul unui eveniment emoționant