Scriitorul și publicistul sucevean Cezar Straton, un inginer silvic care-atunci când nu se închină la „Zeul Arbore” se ocupă de „Ecologia iubirii”, este, așa cum îl caracterizează Andrei Dumbrăveanu, „un neoromantic răstignit în armonia milenară a pădurii”.
Și dacă „pădurea ne reamintește, în mic, paradisul pierdut” (cum spune el în dicționarul ludic care-i poartă numele – „Cezar’s”), atunci înseamnă că s-a jertfit armoniei edenice și are șansa să dobândească statutul de…„sfânt dendrologic”.
„Cârcotaș de serviciu” în „Pădurea de semne”
Dar locul în sinaxar se obține după trecerea în lumea de dincolo, iar Cezar Straton, cu statura-i montană și deci supus păcatului pe măsură în viețuirea lui pământeană (așa spunea cineva că „păcătuim precum suntem”), știe prea bine că oamenii își construiesc un sistem de iluzii pentru a putea supraviețui (moral). Supraviețuitor fiind (tot el ne-o spune în amintitul dicționar) „acela care înțelege și acceptă schimbarea”.
„Cârcotaș de serviciu” în „Pădurea de semne” (în care se ghidează după propria lui busolă), Cezar Straton, pentru care actul creației literare în sine constituie o recompensă suficientă, ne propune cu inteligența-i ironică să deschidem deopotrivă „Cutia struțocămilei” (rubrica pe cere-o semnează în săptămânalul „Jupânu’”) și cărțile sale enciclopedice, pe care-ar fi putut să le lege-n coperte cioplite din lemnul molidului de rezonanță, căruia i-a dedicat ani de cercetare în anii de junețe.
„Autor inventiv și experimentat care transformă în literatură totul, de la realitatea de fiecare zi și până la informațiile științifice” (așa cum spune despre el Alex Ștefănescu), Cezar Straton, ca nativ al zodiei Balanței, caracterizată prin echilibru, are un discurs narativ coerent și convingător.
„Celor ce se supără pe mine – deoarece nu le pot tăia nasul, ca în poveste – le atrag smerit, dar ferm atenția să și-l lase mai jos”
Și pentru că metalul specific al zodiei Balanței este cuprul, care oxidează în timp și-și schimbă culoarea din roșu-portocaliu (arămiu) în verde, culoarea regnului vegetal (atât de dragă silvicultorului Cezar), cu efect împotriva iritabilității, așadar calmantă, ba chiar creatoare de bună dispoziție, vi-l prezint pe Cezar Straton așa cum… se definește el singur (în deja de două ori mai sus menționatul dicționar ludic „Cezar’s”): „Adicătelea, subsemnatul… Dedic aceste rânduri – cu sinceritate, dar nu cu umilință, cu un anumit regret retroactiv, dar nu fără urme de rușine, cu demnitate, dar nu cu mândrie – tuturor foștilor, actualilor (dar și viitorilor) mei colegi, deveniți, după vremuri și conjuncturi, șefi. Pe care știu că i-am supărat, deranjat nu o dată prin asprimea și sinceritatea adesea prea directă, prea frustră cu care le-am comunicat părerile, aprecierile mele despre vorbele ori faptele lot «de arme». Găsesc, aici, potrivită și suficientă explicația clară dată de G. Ibrăileanu foștilor amici «supărați» pe el pentru aceleași motive de totală și directă sinceritate numite mai sus. Autorul uitatei «Adela» decretase sec: «Celor pe care îi stimez cu adevărat, le fac cinstea acordării intransigenței mele! Subscriu. Celor ce se supără pe mine – deoarece nu le pot tăia nasul, ca în poveste – le atrag smerit, dar ferm atenția să și-l lase mai jos…”. Cezar dixit!
Notă: „Zeul Arbore”, „Ecologia iubirii”, „Cârcotaș de serviciu” și „Pădurea de semne” sunt câteva dintre titlurile cărților care poartă semnătura lui Cezar Straton.