Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 iun 2021 - Anul XXVI, nr. 143 (7755)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   19 imagini |   ø fişiere video

Noapte și zi

Au alergat prin pădurile Bucovinei, de la Putna până în Pasul Tihuța

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 40 de sportivi au participat la primul ultramaraton organizat pe Via Transilvanica

În maximum 40 de ore trebuiau să parcurgă o distanță de 162 de kilometri, startul fiind dat de la borna din fața Mănăstirii Putna

 

Zeci de alergători din toată țara, dar și din Republica Moldova, s-au înscris la Ultramaratonul Via Transilvanica, ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute pe o distanță de 162 de kilometri, mare parte prin pădurile Bucovinei.

Startul a fost dat vineri, la ora 18.00, chiar de la borna Via Transilvanica din fața Mănăstirii Putna, prima bornă a traseului de peste 1.000 de kilometri care începe la Putna și se termină tocmai la Dunăre.

 

Tibi Ușeriu a dat startul ultramaratonului

Reprezentantul organizatorilor a fost nimeni altul decât Tiberiu Ușeriu, cunoscutul ultramaratonist român care a câștigat de trei ori consecutiv cel mai dur ultramaraton din lume, desfășurat la Cercul Polar (566 de kilometri, temperaturi extreme), iar anul trecut a terminat al 2-lea “Cursa Infernală de la Cercul Polar” sau “iadul alb” (doar românul și un elvețian au reușit să ajungă la capătul cursei).

E primul ultramaraton pe Via Transilvanica și mă bucur că putem promova și partea de sport, să zic așa, pe acest traseu. E o cursă non-stop, fiecare își gestionează timpul lui cum vrea, doar că trebuie să treacă prin mai multe puncte de control într-un timp limitat. Sunt 42 de participanți și sper să ajungă cât mai mulți la finalul cursei, în campusul Tășuleasa Social, în Pasul Tihuța”, a declarat Tibi. 

Tășuleasa Social este ONG-ul care a dat naștere acestui fabulos proiect, Via Transilvanica, lansat în vara lui 2018. “Drumul care unește” traversează 10 județe, de la Putna la Cazanele Dunării.

 

Eva, singura femeie dintre concurenți

Eva Hochbauer a venit tocmai de la Arad la Putna, să ia startul în Ultramaratonul Via Transilvanica. Deși inițial s-au înscris și alte fete, Eva a fost singura care a participat efectiv la competiție. “Singura provocare pentru mine personal e cu timpul, nu mi-e frică de noapte, de animale… Cum gestionez timpul, asta e cea mai mare provocare”, a declarat Eva.

 

“Dacă reușesc cu mintea să alerg 160 de kilometri, cu siguranță că o să reușesc și cu picioarele”

Cătălin Vrabie este din Sfântu Gheorghe. A mai alergat în ultramaratoane, dar cel de pe Via Transilvanica “e primul de așa anvergură”. Mărturisește că aleargă de obicei individual, dar pe timpul nopții “e mai ok în grupuri, și psihic, și pentru siguranță”.

Liviu Chiriță a venit de la Praga să participe la ultramaraton: “E prima oară când vin pe Via Transilvanica. Cum zicea Tibi mai devreme, în pelerinaj venim după Rusalii, așa că o să încercăm să și alergăm pe traseu. Asta e cea mai lungă cursă pentru mine”. Originar din Calafat, Liviu mărturisește că cea mai mare provocare este cea mentală: “Dacă te gândești la distanță și dacă te gândești cât timp o să petreci prin păduri, noaptea, cu mâncat pe unde poți și hidratare, asta te demoralizează… E clar că îți reduce jumătate din energie, deci pentru mine e provocarea mentală. Dacă reușesc cu mintea să alerg 160 de kilometri, cu siguranță că o să reușesc și cu picioarele”. Și el e de părere că noaptea e mai bine să alerge în grupuri, pentru că “o să fie noapte lungă și neagră, să nu adăugăm vreun urs la grupul ăsta”.

 

 

“La 60 de ani ai mei, încă nu mi-am cunoscut limitele

Alin Alexandru Tudose și Vasile Frigura sunt din Solca. Reprezintă județul Suceava. Cei doi s-au antrenat chiar pe Via Transilvanica și sunt optimiști. “Cred că Mestecănișul va fi cea mai mare provocare”, e de părere Alin.

Vasile are 60 de ani și a mai alergat pe distanțe mari în Italia, câștigând competiții și apărând chiar prin presa din Peninsulă. “Îndemn toată lumea: aleargă pentru sănătatea ta! La 60 de ani ai mei, încă nu mi-am cunoscut limitele”, spune Vasile.

 

COD PORTOCALIU

Se apropie de ora 18.00, iar Tibi Ușeriu le dă ultimele informații competitorilor. “M-au sunat de la Salvamont, o să plouă în această seară, de la 21.00 la 3.00 dimineața. O să plouă <bine>. Temperaturile nu o să fie foarte scăzute, dar e cord portocaliu”, e una dintre veștile nu tocmai încurajatoare primite înainte de start. Cu toate astea, participanții la ultramaraton par determinați să ajungă până la capăt.

3, 2, 1, Succes, băieți! 42 de sportivi o iau ușor la pas alergător. Îi așteaptă 162 de kilometri. La punctul de control de la Mestecăniș trebuie să fie în maximum 20 de ore. Următorul punct de control cu termen limită e Poiana Stampei. Cine nu ajunge în cel mult 30 de ore nu mai continuă cursa.

 

“Sunt niște superoameni cu superputeri”

Duminică, 20 iunie a.c. Îi scriu lui Tibi Ușeriu pe Whatsapp să-l întreb de rezultate.

Îmi răspunde că doar 15 dintre cei 42 de concurenți au reușit să termine ultramaratonul Via Transilvanica. Restul au abandonat.

Cel mai bun timp a fost de aproximativ 23 de ore și jumătate. Ultimul concurent a ajuns la finalul traseului în aproape 38 de ore și 49 de minute.

Dintre cei cu care am stat de vorbă înainte de start, doar Cătălin Vrabie și Eva Hochbauer au reușit să termine cursa.

Cătălin pe locul 5, Eva pe locul 15.

 

Câștigătorii?

La proba de ultramaraton nu există câștigători și pierzători, pentru că, să alergi 160 de kilometri în 40 de ore este ceva ce nu poate fi clasat. Toți sportivii care au luat startul de la Putna sunt niște superoameni cu superputeri”, scriu cei de la Via Transilvanica Maraton pe pagina lor de Facebook.

 

Foto: Ștefan Macedon Gheorghiță

Video: Ticu Dolenschi

P.S. Dacă chiar vreți să știți câștigătorii, nu e secret. Pe aceeași pagină de Facebook (Via Transilvanica Maraton) găsiți clasamentul oficial.

P.S. 2 Dacă nu ești cu “superputeri” să alergi 162 de kilometri, nu-ți fă griji. Nici noi nu suntem.

Am luat la pas Via Transilvanica, de la Putna la Poiana Stampei. (fără timp limită și cu pauze luuungi). Vezi aventura noastră pe YouTube/#cevaltceva.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Au alergat prin pădurile Bucovinei, de la Putna până în Pasul Tihuța.
 Vizualizări articol: 3134 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Au alergat prin pădurile Bucovinei, de la Putna până în Pasul Tihuța0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei