Două porții de cereale integrale consumate zilnic pot reduce cu 50% riscul de a dezvolta un cancer la pancreas, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în American Journal of Epidemiology și preluat de Daily Mail.
Cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco, au descoperit că o dietă bogată în cereale integrale, orez brun, pâine integrală etc. poate reduce substanțial riscul de cancer la pancreas.
La studiu au participat peste 2.000 de bărbați și femei.
Persoanele care au consumat zilnic cel puțin două porții de cereale integrale – echivalentul unei cești de orez brun sau terci de ovăz sau două felii de pâine integrală – au prezentat cu 40% mai puține riscuri de a dezvolta boala față de cei care s-au limitat la o porție zilnică.
Cercetătorii au mai remarcat că persoanele care au consumat zilnic 26,5 grame de fibre au prezentat cu 35% mai puține riscuri de a dezvolta un cancer la pancreas față de cei care au consumat zilnic doar 15,6 grame.
Specialiștii cred că această dietă ar putea preveni și alte tipuri de cancer, dar acest lucru trebuie, în prealabil, testat. Se știe însă, deja, că cerealele integrale pot preveni diabetul și maladiile cardiace.
Riscul de cancer la pancreas crește din cauza consumului de cereale rafinate și îndulcite – de exemplu, 2 – 3 porții de gogoși pe săptămână.
Cancerul la pancreas este responsabil, anual, numai în Marea Britanie, de decesul a 7.000 de persoane. 95% dintre pacienți mor în primii doi ani de la diagnostic. Anual, în această țară sunt diagnosticate 6.990 de noi cazuri. Rata medie de supraviețuire de la diagnostic este 14 – 15 luni.

