Centrul Căii Lactee are gust de zmeură și miros de rom, potrivit astronomilor care au descoperit în zonă urme de formiat de etil, studiul lor fiind prezentat în cadrul Săptămânii Europene a Astronomiei, care are loc la Universitatea din Hertfordshire (Marea Britanie), informează The Guardian.
Analizând existența substanțelor chimice din spațiu care ar putea genera viață pe alte planete – aminoacizii, cercetătorii au descoperit prezența formiatului de etil în mijlocul unui nor de praf și gaze din centrul Căii Lactee. Formiatul de etil se obține din acidul formic și etanol, în prezența clorurii de calciu. Are un gust vag de zmeură și un miros plăcut de rom.
Descoperirea de aminoacizi în spațiul cosmic este importantă pentru cercetători, pentru că poate indica posibilitatea existenței sau apariției vieții pe alte planete.
„Formiatul de etil generează într-adevăr gustul de zmeură, dar este nevoie de multe alte molecule pentru a obține zmeură spațială”, a spus Arnaud Belloche, unul dintre autorii studiului, astronom la Institutul Max Planck din Bonn.
Astronomii care au realizat acest studiu, pe baza datelor obținute cu ajutorul telescopului IRAM, situat în Spania, au analizat radiațiile electromagnetice emise de o regiune densă și fierbinte care înconjura o stea ce a luat naștere recent, în regiunea Săgetătorului B2. Radiațiile emise de stea sunt absorbite de molecule care plutesc în jurul norului gazos și retransmise cu niveluri diferite de energie în funcție de tipul de moleculă. În timp ce analizau datele, echipa a descoperit urme de formiat de etil, dar și de propil cianid în același nor.
„Până în prezent, am descoperit 50 de tipuri de molecule, dintre care două sunt întâlnite pentru prima dată în praful stelar”, a spus Belloche. Cea mai recentă descoperire a încurajat cercetătorii, pentru că poate confirma existența aminoacizilor, substanțe vitale pentru apariția structurilor complexe de viață.