Duminică, 19 februarie a.c., a avut loc ultima ședință a Cenaclului Literar „Eugen Lovinescu” Fălticeni, a cărui activitate, după ani buni de nefuncționare, a fost reluată în luna august 2015, la inițiativa subsemnatului.
Am pornit cu entuziasm, căci eram unul dintre foștii membri ai acestui cenaclu încă din perioada 1968-1970, pe vremea când îl avea la conducere pe eruditul profesor și scriitor V.Gh. Popa, dar și înainte de 1989, cât și după Revoluție, în perioadele scurte cât a funcționat.
Având în vedere tradiția cenaclului, am avut în vedere ca la reluarea activității obiectivul principal să fie cel de atelier literar, cu deschidere pentru toate categoriile de vârstă.
Au răspuns chemării mele, rând pe rând, oameni talentați din Fălticeni, dar și din împrejurimi.
Deși pornirea nu a fost tocmai ușoară, având alături persoane în vârstă, afirmate deja pe tărâm literar, dar și tineri talentați și cu dorință de afirmare, am trăit mereu cu speranța că activitatea cenaclului se va îmbogăți de la o ședință la alta.
Chiar dacă nu toate ședințele au fost la nivelul dorit, pentru că au apărut unele disensiuni între membri, se poate spune că am făcut și destule lucruri bune. Nu este cazul să detaliez.
La un moment dat, părea că lucrurile se îndreaptă în direcția pe care mi-am dorit-o încă de la reluarea activității cenaclului, dar n-a fost așa. Dau doar un singur exemplu, care poate spune multe.
Pentru promovarea cenaclului, la inițiativa și prin străduința vicepreședintelui Gabriel Todică, la care au subscris toți membrii cenaclului, către finele anul 2016 s-a editat cartea “Cenaclul literar «Eugen Lovinescu» Fălticeni – Cronica unui an de zămislire”, unde au fost cuprinse atât articole din presă privind activitatea cenaclului, cât și creații ale membrilor cenacliști.
Ei bine, speram ca în urma acestei inițiative să fim mult mai uniți, dar n-a fost să fie. Au apărut anumite discuții atât în faza de proiect a cărții, cât și după editarea ei, Gabriel Todică fiind cel care a primit cele mai multe „lovituri”. Toate acestea l-a adus în situația să se gândească serios la retragerea din cenaclu.
Nu are rost și nici nu doresc să detaliez și alte aspecte, considerând că rufele murdare trebuie să se spele în familie, dar nu pot să nu menționez faptul că orgoliile și divergențele de opinie au făcut ca, în unele ședințe ale cenaclului, dezbaterile să se îndrepte într-o cu totul altă direcție decât cea tematică, prevăzută în statut.
Așa stând lucrurile, din respect pentru înaintași, pentru a nu întina imaginea de până acum a Cenaclului literar „Eugen Lovinescu”, în ședința din 19 februarie a.c., când vicepreședintele Gabriel Todică și-a prezentat în mod oficial demisia, am decis să fac și eu același lucru, ocazie cu care am hotărât și încetarea activității cenaclului.
Având în vedere faptul că eu am fost cel care a dat anunțul reluării activității cenaclului, am considerat că este normal ca tot eu să anunț și sfârșitul.
Le mulțumesc tuturor cenacliștilor pentru activitatea desfășurată în tot acest timp, indiferent dacă au participat sau nu la toate ședințele, și, totodată, îi rog să lase deoparte orice discuție referitoare la membrii și activitatea cenaclului, măcar de aici încolo.
Să se gândească fiecare la faptul că un vis frumos a luat sfârșit; că și această ultimă perioadă de activitate a Cenaclului literar „Eugen Lovinescu” Fălticeni poate constitui o lecție pentru cei care vin din urmă.
Alexa Pașcu