Săritul peste mese contribuie la scăderea nivelului de serotonină, un neurotransmițător care favorizează comportamentul neglijent și impulsiv și, implicit, luarea deciziilor greșite, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat în revista Science și preluat de dailymail.co.uk.
Serotonina, unul dintre principalii neurotransmițători ai sistemului nervos central, numită și „hormonul fericirii”, joacă un rol cheie în controlarea emoțiilor, precum agresivitatea, în interacțiunile sociale.
Psihiatrii și neurologii au stabilit în urmă cu mai mult timp o legătură între serotonină și comportamentul social, însă rolul precis jucat de această moleculă în agresivitatea impulsivă constituie un subiect de controverse.
Noul studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea Cambridge, este unul dintre primele care demonstrează o relație între scăderea nivelului de serotonină în organism și impulsivitate.
Cercetătorii au demonstrat de ce oamenii devin mai combativi și agresivi când au stomacul gol.
Triptofanul, un aminoacid necesar organismului pentru a produce serotonină, nu poate proveni decât din hrana absorbită. Din acest motiv, nivelul de serotonină scade în mod natural dacă se sare peste o masă, un efect pe care autorii studiului l-au exploatat în experimentele lor.
20 de voluntari au participat la un joc, pe perechi, în care unul dintre membri trebuia să-i ofere celuilalt o anumită parte dintr-o sumă de bani. Dacă oferta era acceptată, ambii jucători erau recompensați, dar dacă oferta era refuzată, nici unul dintre ei nu primea nimic.
Răspunsuri agresive.
Cu stomacul plin, resentimentul provocat de o ofertă prea mică a făcut ca 33% dintre voluntari să respingă suma de bani oferită de coleg, deși acest lucru însemna ca ambii să rămână cu mâna goală.
Însă, după ce nivelul de serotonină a scăzut, în urma micșorării aportului alimentar, numărul ofertelor respinse a crescut la 80%, iar agresivitatea participanților la studiu a crescut, de asemenea.
Cercetătorul Molly Crockett a indicat: „Studiul sugerează că serotonina joacă un rol critic în luarea deciziilor sociale, favorizând răspunsurile agresive. (…) Schimbările în dieta alimentară și stresul provoacă fluctuații ale nivelului de serotonină, deci este important să înțelegem cum afectează acest fenomen luarea deciziilor cotidiene”.
Sursele cele mai mari de triptofan sunt carnea roșie, produsele lactate, nucile, semințele, bananele, tonul, scoicile și produsele din soia.
Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Cambridge aduce noi informații despre tulburările clinice precum depresia, comportamentele obsesive și anxietate, care se caracterizează prin nivelul scăzut de serotonină din organism.