Cele 11 fructe indispensabile pentru o stare bună a sănătății



Foto: CORBIS
Foto: CORBIS

Fructele conțin vitamine și minerale indispensabile pentru sănătatea organismului uman, putând fi consumate în stare naturală, în compoturi sau în sucuri cu pulpă, de două – trei ori pe zi, fără însă a adăuga zahăr, informează linternaute.com.
Pentru a elimina orice urmă de pesticide, fructele trebuie să fie spălate sau curățate de coajă. Ele trebuie consumate rapid, deoarece vitaminele lor se pierd, la contactul cu aerul și cu lumina. Persoanele cu un stomac mai sensibil pot să le consume coapte sau în compot.
Sucurile de fructe sunt mai puțin bogate în fibre și mai puțin sățioase decât fructele întregi, însă rămân totuși foarte bune pentru sănătate. În ceea ce privește sucurile de fructe disponibile în comerț, acestea nu trebuie să aibă adaosuri de zahăr, deoarece fructele conțin deja în pulpa lor cantități mari de fructoză.
Lămâile – Se consumă crude, altfel își pierd conținutul vitaminic. Concentrația mare de vitamina C și proprietățile lor antiseptice fac lămâia un fruct energizant, foarte bun în perioada iernii, pentru a face față infecțiilor. Lămâile conțin flavonoizi naturali (antioxidanți), despre care se spune că joacă un rol important împotriva maladiilor degenerative ale creierului, precum maladia Alzheimer. Un bun fluidifiant sangvin, lămâia protejează sistemul vascular. Este, totodată, și un fruct diuretic. Acest fruct trebuie consumat în stare naturală, pentru a păstra pulpa, bogată în substanțe nutritive. La temperatura ambiantă, lămâile se conservă zece zile, dar odată tăiate, își pierd conținutul vitaminic, trebuind consumate imediat.
Merele – Conțin 87% apă, vitamine (A, B1, B2, B6, C), minerale și oligoelemente (calciu, magneziu, fier, iod, potasiu, fosfor). Merele, bogate în fibre, sunt cunoscute pentru ușurarea digestiei și pentru regularizarea tranzitului intestinal. Ele protejează, totodată, mucoasa intestinală împotriva iritațiilor. Recunoscute pentru diminuarea senzației de foame și cu un conținut relativ scăzut de zahăr, merele pot fi consumate între mese, pentru a evita consumul dulciurilor. Merele sunt bune pentru protejarea articulațiilor, în special împotriva reumatismului cronic. Merele se păstrează aproximativ o săptămână la temperatura ambiantă, putând să reziste chiar mai mult dacă sunt ținute în compartimentul pentru fructe și legume al frigiderului. Vitaminele și mineralele se concentrează în coaja acestor fructe. Pentru a profita la maximum de conținutul lor, trebuie alese merele ce provin din fermele ecologice.
Fructele roșii – Medicii susțin că zmeura, căpșunile, afinele, murele și coacăzele pot fi folosite cu succes în terapiile anticanceroase, putând fi consumate pe toată durata anului, deoarece pot fi congelate. Grație acidului elagic, fructele roșii au capacitatea de a reduce creșterea vaselor de sânge care alimentează tumorile canceroase. Căpșunile au un efect diuretic și sunt folositoare împotriva reumatismului, dar și pentru ficat. Ele sunt, totodată, bogate în vitaminele C, B3, B9 și E. Însă, aceste fructe pot provoca diverse reacții alergice. Din aceste motiv, fructele roșii nu sunt recomandate bebelușilor în momentul în care alimentația lor trebuie diversificată.
Kiwi – Sunt fructe bogate în vitamina C și au fost denumite „coacăzele roșii chinezești”. Cu un conținut caloric scăzut, fructul de kiwi este de două ori mai bogat în vitamina C decât portocalele. De asemenea, conține și vitaminele A, B și E, potasiu și fibre. Fructele de kiwi sunt recunoscute pentru favorizarea tranzitului intestinal, în special atunci când sunt consumate la micul-dejun. Printre celelalte virtuți ale sale se numără și combaterea îmbătrânirii celulare și inflamarea picioarelor. În schimb, ca și căpșunile, pot să provoace alergii.
Smochinele – Dacă nu sunt consumate imediat, smochinele își pierd aroma. Smochinele conțin 60-75% zahăr, trebuind să fie consumate cu moderație. În schimb, ele oferă organismului cantități mari de energie, fiind, din acest punct de vedere, extrem de utile în dieta sportivilor. Smochinele sunt bogate în fibre, stimulând astfel tranzitul intestinal. În schimb, ele pot să irite intestinele sensibile. Smochinele conțin cantități importante de calciu și contribuie la protecția vaselor sangvine. Ca și celelalte fructe uscate, smochinele uscate își păstrează intact conținutul de zahăr, vitamine și minerale, după extragerea apei din pulpa fructului.
Ananasul – Este un fruct util în combaterea reținerii în exces a apei în organism și se conservă la temperatura ambiantă. Ananasul conține bromelină, un amestec de enzime folosit ca un supliment alimentar, ce facilitează digestia. Cu un conținut caloric scăzut și bogat în fibre, ananasul este un fruct indicat persoanelor aflate la dietă. Ananasul este recomandat de medici în combaterea reținerii apei în exces în organism și a celulitei. De altfel, bromelina intră în compoziția unui medicament prescris împotriva edemelor. Această substanță are și un efect cicatrizant asupra plăgilor, dar și un efect calmant asupra uterului, fiind un fruct ideal pentru femeile care resimt anumite dureri în perioada menstruației. Fructul de ananas trebuie să fie ferm la palpare și să nu fie pătat. Comercializat în cutiile de compot, ananasul își pierde toate calitățile nutriționale.
Piersicile – Pot fi consumate proaspete, congelate sau uscate, având un efect benefic asupra tonusului general. Aceste fructe sunt apreciate pentru vitaminele și pentru mineralele pe care le conțin. Bogate în fibre, piersicile reprezintă un bun digestiv, ameliorând tranzitul intestinal și reducând riscul de apariție a constipației. Piersicile sunt adeseori folosite în industria cosmetică, pentru prepararea diverselor creme antirid și a produselor demachiante. Acestea ajută la păstrarea unui aspect sănătos și luminos al pielii, tonifiind epiderma. Folositoare și împotriva anemiei, piersicile stimulează producția de hemoglobină și facilitează fixarea fierului la nivel celular. De asemenea, conțin și o doză consistentă de potasiu, care regularizează circulația apei în organism.
Bananele – Pot fi consumate proaspete, dar și în diverse preparate alimentare sărate. În special apreciate de sportivi, bananele permit organismului să se refacă mai repede după un efort intens, luptând eficient împotriva oboselii fizice și mentale. Ele sunt fortifiante, hrănitoare și conțin multe minerale (în special magneziu și potasiu), dar și vitamine (A, B, C și E). Bogate în glucide, bananele sunt recomandate pentru micul-dejun și micile gustări dintre mese. Ele pot fi conservate la temperatura ambiantă, adăugând puțină zeamă de lămâie peste bananele tăiate în rondele.
Răchițele (merișorul american) – Sunt utile împotriva cistitei, iar sucul de răchițe reprezintă o bună sursă de vitamina C. Aceste fructe mici sunt recunoscute pentru acțiunea lor împotriva infecțiilor urinare. Agenția franceză pentru securitatea alimentelor (AFSSA) recomandă consumul zilnic de răchițe, proaspete, congelate, pasate și a sucurilor naturale preparate din aceste fructe. Acestea combat recidiva infecțiilor urinare, cauzate de aderarea anumitor bacterii E. Coli pe pereții uretrelor. În plus, contribuie la creșterea semnificativă a acidității urinei, formând astfel un mediu nefavorabil înmulțirii bacteriilor. Totodată, răchițele sunt bogate în vitaminele A și C.
Tomatele – Considerate un fruct „ca nici un alt fruct”, sunt bogate în apă – 95% din greutate. Denumite și „merele dragostei” sau „merele de aur”, tomatele nu sunt legume, ci fructe, fiind un ingredient indispensabil în regimurile alimentare mediteraneene. Bogate în apă, fibre, vitamine, minerale și oligoelemente, tomatele s-au bucurat din totdeauna de un interes deosebit de mare din partea nutriționiștilor. Rotunde sau lunguiețe, ele contribuie la eliminarea toxinelor din organism, favorizează tranzitul intestinal, stimulează sistemul imunitar, au un conținut caloric scăzut și previn chiar apariția unor tipuri de cancer (în special pulmonar și de prostată). Nutriționiștii recomandă consumarea acestor fructe în stare proaspătă, deoarece depozitarea lor în frigider cauzează o diminuare a aromei.