Cei mai buni prieteni ai omului, câinii, cu reprezentanți din întreaga lume, și-au dat întâlnire la Suceava, care, timp de două zile, a devenit gazda celui mai important eveniment chinologic din Moldova.
Sute de câini, de la uriașii dog german, ciobănescul mioritic, caucazian ori de Bucovina, față de care păstrai distanța, respectuos, până la căței de buzunar, care trebuia să fii atent să nu ți se lipească de talpa pantofului, au putut fi admirați sâmbătă și duminică, în parcarea centrului comercial Shopping City Suceava (SCS), care a găzduit cel mai important eveniment chinologic din Moldova – Bucovina Dog Show 2015.
Evenimentul, organizat de Asociația Chinologică a Județului Suceava, în parteneriat cu SCS, este o premieră pentru municipiul Suceava, care a devenit gazda unei expoziții chinologice internaționale.
„Este pentru prima dată în istoria Asociației Chinologice Române când la Suceava se desfășoară o expoziție internațională de tip CACIB. Aceasta a fost obținută ca urmare a expozițiilor foarte bine organizate din perioada precedentă. O altă premieră este numărul cel mai mare de câini înscriși la o expoziție din regiunea geografică Moldova, 271 de câini înscriși în prima zi și 310 câini, din 64 de rase, pentru a doua zi, la expoziția internațională”, a declarat președintele Asociației Chinologice a Județului Suceava, Cristian Domițian Moroșanu.
De altfel, evenimentul de la finele săptămânii trecute este singura expoziție chinologică CACIB din zona Moldova, în anul 2015.
„Suceava a intrat în galeria asociațiilor chinologice care au dreptul de a organiza CACIB, alături de doar alte 12 organizații teritoriale din România. Este o mândrie, un vis împlinit, pentru că, chiar de la constituire, în 1996, ne-am dorit un astfel de nivel chinologic la Suceava”, a adăugat președintele Asociației Chinologice a Județului Suceava.
În cele două zile, sutele de câini înscriși în competiție au fost testați și apreciați de arbitri internaționali din Serbia, Ucraina, Cehia și România, în cadrul celor cinci ringuri amenajate în parcare, în vederea desemnării titlului de BOB (Best of Breed – cel mai bun al rasei) în cadrul celor 10 grupe de rase ale Federației Chinologice Internaționale. La finalul primei zile un singur câine a ajuns să fie desemnat „Best in Show”, acesta confruntându-se în finală, pentru titlul de „Supreme Best in Show”, cu exemplarul care a câștigat competiția duminică. În plus, la această expoziție, din partea Asociației Chinologice Române, cu rol de monitorizare, a participat și vicepreședintele chinotehnic al ACR, Lokodi Csaba Zsolt.
Pe lângă participanții veniți din trei țări, expoziția de câini din parcarea SCS a atras mii de spectatori, care au avut ocazia să admire exemplare de mare valoare ale unor rase mai mult sau mai puțin cunoscute, dar care, fără excepție, își demonstrează zilnic atașamentul față de stăpânii lor.
Câinele samurailor versus ciobănescul mioritic
Printre cele mai admirate rase de câini prezente la Bucovina Dog Show 2015 au fost simpaticii Akita Inu – câinele samurailor, originar din Japonia, dar și varianta sa americană, cu o înfățișare mai impunătoare.
De altfel, numărul exemplarelor înscrise în concurs a fost mai mare decât în ceilalți ani, pe lângă variantele clasice, în care predomină culoarea bej, putând fi admirate și exemplare de Akita Inu tigrat, dar și unul complet alb, o frumoasă femelă de numai 8 luni, dar bine crescută și puternică, cu un nume apropiat de cel al vedetei acestei rase, din filmul „Povestea unui câine” – Achiko.
Ca de fiecare dată, printre câinii pe care nu ai cum să nu îi admiri, de preferabil de la distanță, au fost cei din rasele ciobănești, de la mițosul Mioritic, care umblă cu pleata-n ochi, dar care se dovedește oricând un paznic excelent și un bun prieten al familiei, la masivii ciobănești caucazieni ori cei de Asia Centrală, credinciosul ciobănesc de Bucovina, ori agerii și inteligenții ciobănești germani, cunoscuți la noi drept câini-lupi.
Dacă tot vorbim de lup, nici acesta nu a lipsi, dar în varianta sa mai domestică – lupul de Cehia, care păstrează foarte bine caracteristicile rudei sale din păduri.
„Câinele care zâmbește” și „Domnul american”
În cadrul acestei expoziții, sucevenii au putut urmări câteva rase de câini în premieră: Bouvier de Flandra (câine de turmă de Flandra), Welsh Corgi Pembroke (câinele preferat al reginei Elisabeta a Marii Britanii), despre care proprietarul exemplarului desemnat BOB a afirmat că este cunoscut ca fiind „câinele care zâmbește”, Tchiorny Terrier (terrier negru rusesc), Bichon maltez – o pufoșenie mică și albă, botosul Boston Terrier, cunoscut și ca „American Gentleman”, adică „domnul american”, precum și câinele de apă spaniol.
De asemenea, la expoziția chinologică a participat și un Mastiff tibetan, singurul câine din proprietatea românească ce a câștigat Clasa la celebra Expoziție Mondială de la Crufts, din Anglia.



















