Cel mai în vârstă locuitor al județului Suceava este Vladimir Creangă, din Botoșana, născut în data de 19 februarie 1909. După moartea soției sale, pe care a adorat-o toată viața, bătrânul Vladimir s-a refugiat din ce în ce mai mult printre amintiri, astfel că astăzi pendulează între trecut și prezent.
Fiica lui, Viorica Alexei, fostă profesoară de limba română și engleză, care îl îngrijește de opt ani, ne spune că, și atunci când vine în realitate, preferă să-i povestească tot despre vremurile de demult.
Din camera cu scoarțe țărănești pe pereți și plină de fotografii de familie, Vladimir Creangă ne privește cu curiozitate. Prietenos, dar fără dispoziția de a povesti unor străini despre viața sa. Își asumă acest rol fiica lui, care ne spune că bătrânul a rămas orfan de la 5 ani și toți cei cinci copii au fost crescuți numai de mamă. „S-au crescut unul pe altul, bunica nu s-a recăsătorit niciodată. Au muncit toată viața. Primul Război Mondial l-a prins copil, la al doilea era pe front. A luptat la Cotul Donului și la Odesa, a fost prizonier în lagăr de două ori și de două ori a evadat. A văzut moartea cu ochii, i-au murit oameni în brațe, dar el a avut un înger păzitor”, ne-a spus Viorica Alexei.
„A construit două case la viața lui și a avut o viață foarte cumpătată”
Vladimir Creangă a făcut cunoștință și cu pușcăria comunistă, după ce a fost condamnat la trei ani deoarece după război a vândut trifoi în piață la Botoșani. Miliția a spus că asta-i speculă și l-a luat. A executat mai mult de un an, în Dobrogea. „Îmi amintesc când a venit poliția și ne-a luat porcii și căruța din curte. A fost greu, dar tata nu s-a lăsat înfrânt. A construit două case la viața lui și a avut o viață foarte cumpătată. La noi în casă masa principală a fost întotdeauna dimineața, la ora 7.00. Apoi se mânca la amiază, iar seara niciodată mai târziu de ora 19.00. Tata n-a fumat, iar beat nu l-am văzut niciodată. A fost sănătos tun, nu a făcut o injecție măcar, toată viața lui. S-a înțeles extraordinar de bine cu mama, au avut 75 de ani de căsătorie”, povestește femeia.
„Soția lui a fost o femeie foarte frumoasă. O privea ca pe o icoană, cred că a iubit-o toată viața ca pe ochii din cap”
Despre marea dragoste pe care Vladimir Creangă i-a purtat-o soției vorbește și primarul din Botoșana, Ion Ghiață. „Soția lui a fost o femeie foarte frumoasă, a murit în urmă cu șapte-opt ani. O privea ca pe o icoană, cred că a iubit-o toată viața ca pe ochii din cap. După moartea ei i-a fost foarte greu”, ne-a spus primarul.
Când Vladimir Creangă a împlinit 105 ani, primarul Ghiață s-a ocupat de organizarea unei sărbători în cerc restrâns. O „Diplomă de recunoștință” din partea comunității locale, un tort imens, de 10 kg, „la care fetele de la cofetăria din sat au muncit o zi și jumătate” și o diplomă aniversară din partea ministrului Apărării, Mircea Dușa, au fost cadourile pentru bătrânul veteran de război.
Tot daruri pentru Vladimir Creangă sunt și vizitele nepoților și ale strănepoților, cei de la fiul său – stabiliți în sat, la casa de alături, cei la fiica sa – în străinătate. Când vin copiii se întoarce din trecut și se bucură de ei.
În acest an, până acum trei suceveni au aniversat un secol de viață
În județul Suceava sunt 27 de oameni cu vârste cuprinse între 100 și 104 ani. Alți 11 suceveni, născuți în 1914, în lunile mai-decembrie, pot atinge anul acesta centenarul.
Potrivit informațiilor furnizate de directorul Casei de Pensii Suceava, Camelia Chitul, următoarea ca vârstă după Vladimir Creangă este Ana Lazăr, din Suceava, născută în 1910, apoi cinci femei și doi bărbați născuți în 1912, din Fălticeni, Dolheștii Mari, Rădășeni, Udești, Râșca, Dumbrăveni și Grămești.
În 1913 sunt născuți 12 suceveni, din Hurjueni – Gălănești, Șcheia, Fântânele, Rădăuți, Pârteștii de Sus, Câmpulung Moldovenesc, Botuș, Dărmănești, Suceava, Frasin și Arbore. În primele luni ale acestui an au împlinit 100 de ani un bărbat din Brădățel – Horodniceni, o femeie din Rădăuți și una din Cornu Luncii, iar din mai până în decembrie ar urma să sărbătorească un secol de viață 11 suceveni din Stulpicani, Suceava, Comănești, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Slatina, Lisaura și Fântânele.